19/04/2024

Удивителният Хълм на кръстовете, където никой не е погребан (снимки, видео)

Изумителен е Хълмът на кръстовете в Балтийската република Литва. Трябва да се подчертае дебело, че това място никога не е било гробище и тук никой не е погребван.

Kryžių Kalnas – Хълмът на кръстовете, се намира на 12 км северно от град Шяуляй, Литва. До него най-лесно се достига с автомобил.

Към настоящия момент това е една от най-големите християнски забележителности на Литва. Хълмът, който се издига насред полето, е станал място за поставяне на десетки хиляди кръстове и разпятия във всевъзможни размери – от самоделни дървени с височина няколко метра, до мънички метални. От подножието към хълма са оформени туристически пътеки, тъй като място отдавна е обект на поклонничество от католически и православни християни.345678Първите кръстове на този хълм са били поставени по средата на XIX и отначало били само няколко десетки. Век по-късно – около 1950 г. разпятията на хълма вече били няколко хиляди.

Според легендата някога на хълма е имало манастир, който по непонятни за местните хора причини потънал в земята. На един от жителите на най-близкото село детето му се разболяло много тежко. Местните знахари не могли да помогнат и бащата на болното дете в отчаянието си решил да постави кръст на мястото на манастира. След няколко дни детето напълно оздравяло.

Скоро след това щастливо избавление бързо се разнесла мълвата, че това място притежава чудодейна сила, способна да излекува дори безнадеждно болните. Така хълмът много бързо обрасъл с кръстове и за новите символи на здравето и щастието оставало все по-малко място. Когато останало място само за теснички пътеки, нови кръстове с големи размери започнали да забиват между старите.

Местните хора разказват, че по времето на безбожния съветски режим в републиката, поставянето на кръстове тук било забранено, а онези от тях, които отказвали да се подчинят, били преследвани.

Въпреки това тук всеки ден изниквали нови кръстове – жителите на Литва се криели в близката гора и дебнели кога милиционерите ще се изнесат от мястото, а през нощта поставяли своите кръстове. Мълчалива, но реална съпротива срещу диктатурата. Всеки е бил мотивиран от различни причини за поставянето на кръстове. Но водещата е била вярата.

По материали от чуждестранни медии

https://youtu.be/oVJDPwEVsF0
https://youtu.be/oVJDPwEVsF0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *