25/04/2024

Какво печелим, когато прощаваме дори на тези, които не заслужават

В детството повечето от родителите заставят наследниците си да прощават. Така беше до неотдавна. Например, когато съседското момчето ви вземеше играчката, го караха да се извини, а вас – да му простите. Но това не решаваше нищо. Вие още дълго пазехте обидата в себе си. В живота си след това, като възрастни, често чакаме извинения, но обикновено не получаваме.

Но има наистина много важни причини да се прости и да се поиска прошка, за да може скритите в душата обиди да стават все по-малко и по-малко.

Дори когато ни се извиняват, ние помним какво са ни направили. Носим този товар на онези, които са ни наранили, през целия си живот. И след всеки „неправилен“ човек тази тежест става все по-голяма, така че започва да ни пречи да живеем.

Но има и такива, които умеят да прощават дори на тези, които не го заслужават, защото те знаят, че:

Това им помага да продължат напред, без да се връщат в миналото си

Непрощаването – това значи да таите в себе си обида, презрение и негодувание. Това означава да поддържате болката в себе си. Ние непрекъснато превъртаме в главите си сценария на събитията, в който са ни обидили. Отново и отново, вместо да се съсредоточим върху по-приятни перспективи.

Прошката преди всичко е необходима на вас

Това е същността. Ние грешим като смятаме, че прошката е за другия човек. Че това ще свали един камък от душата му. Но в действителност, прошката е важна за вас. Без прошка, не можете да продължите напред. Вие прощавате, за да не живеете в миналото.

Прошка трябва да има за всички

А не само за тези, които са се извинили. В противен случай какъв е смисълът на прошката? Силните хора прощават дори на тези, които не го заслужават. В противен случай вашата стаена в душата обида ще се отразява и на другите хора около вас, тя се превръща във ваша травма и комплекс, в недоверие към хората.

Да простите – значи да се освободите

Само като простите вие ще се примирите с миналото, така че да не пречи на вашето бъдеще. Когато се освободите от миналото и предишна болка, вие освобождавате място за нови емоции и чувства.

Бел. ред.: Тук става дума за прошка в ежедневните социални взаимоотношения, които наистина могат да тровят сериозно душите ни. А не за фанатици, които убиват невинни хора, например.

Колко дълбок смисъл има българският ден Прошки!

Автор: soulpost

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *