20/04/2024

Вижте кои хора боледуват по-тежко от простудни вируси

Най-често простудни вируси нападат хората, които заради обстоятелствата и начина им на живот са в постоянен контакт с много хора. Оказа се обаче, че това е всеобща заблуда.

Учени от САЩ с установили, че по-често от простуди страдат самотните хора, а не активно общуващите.

Според направеното проучване самотата оказва влияние на субективните възприятия на човека за неговото болезнено състояние, а не толкова обективните медицински показания.

Изследователите подбрали група от 159 човека на възраст от 18 до 55 години. Доброволците били заразени с риновируси, които предизвикват простудните заболявания, след което за пет дни ги изолирали в хотел. През цялото това време учените извършвали наблюдения над психологическото и физическото състояние на доброволците.

Установили, че човек може да се разболее независимо дали изпитва самота или не. В същото време обаче хората, които се чувствали изоставени, говорили за това, че симптомите при тях са по-силни, отколкото самооценките на онези, на които не им липсвали социални контакти.

Това изследване показва, че лекарите трябва да обръщат по-голямо внимание на психологическото състояние на своите пациенти при простудни заболявания, коментира Анги Ле Рой – един от авторите на това проучване.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *