28/03/2024

Далай Лама: Промиват ни мащабно мозъците, така възприемаме убийствата във война за нормални

Далай Лама винаги e привличал много внимание и не без основание. Далай Лама има забележителна статия за мащабното „промиване на мозъците“ на хората. Той пише:

„Разбира се войната и огромните военни учреждения са най-мощните източници на насилие в света. Независимо от това дали те имат за цел защита или нападение, тези огромни мощни организации съществуват единствено, за да убиват хора.

Ние трябва да мислим внимателно за реалността на войната. Повечето от нас мислят, че военната битка е вълнуваща и бляскава, това е възможност за хората да докажат своята компетентност и смелост. Тъй като армиите са законни, ние вярваме, че войната е приемлива.

Като цяло, никой не смята, че войната е престъпление или, че приемането й е престъпно отношение. В действителност, ние сме с промити мозъци. Войната не е бляскава и привлекателна. Тя е чудовищна. Нейната същност е трагична“.

Това твърдение наистина попада в десетката. Ако се замислите за това, всъщност тези огромни и мощни организации и военните като цяло „съществуват единствено, за да убиват хора.“ Без съмнение, тези мъже и жени действат, за да служат на страната си с много смелост и добри намерения, но те не знаят, че глобалната война срещу тероризма е трагедия.

Врагът, от който, както самите те вярват, защитават страната си, всъщност е продукт на собствената им страна. Както казва д-р Мишел Чосудовски – професор по икономика в Университета на Отава, глобалната война срещу тероризма е напълно невярна и се основава на неверни предпоставки.

На войниците им промиват мозъците за да мислят, че се изправят срещу враг и защитават страната си, когато този враг е подкрепян и се финансира от западния военен алианс изцяло. Според Далай Лама, именно заради това „ние смятаме, че войната е приемлива“, защото сме убедени, че това е необходимият начин на действие.

След това той посочва, че:

„Съвременната война се води в най-различни форми, но ние сме дотолкова контролирани, че говорим за това или онова оръжие, като за забележителна технология, забравяйки, че ако наистина се използва, то ще изгори живи хора.

Тъй като ние сме с дотолкова промити мозъци, че да мислим по определен начин, ние не отчитаме страданията на отделните войници. Войниците не искат да ги нараняват или да умират. Ако един войник бива убит или осакатен за цял живот, заедно с него страдат най-малко още пет или десет човека – семейството и приятелите му. Ние всички трябва да бъдем ужасени от тази трагедия, но сме твърде объркани.“

Степента на това промиване на мозъци е достатъчно голяма, и ако искаме да спрем убиването на други хора и войната като цяло, то „промитият“ войник трябва да се събуди. Това е човек, който държи спусъка, това е човекът, който дава заповеди, но тези хора си мислят, че правят нещо добро.

Ние сме причината за войната. Ние сме я създали, ние участваме в нея и ние решаваме да я удължим. Представете си какво би станало, ако всеки човек на планетата се откаже да участва във война? Ето защо ние казваме, че промяната трябва да дойде отвътре.

„Без значение колко зли са най-смъртоносните диктатори, които в момента могат да потискат своята страна и да предизвикват международни проблеми, очевидно е, че те не могат да причинят вреда на други хора или да унищожават безброй човешки животи, освен ако нямат военна организация, приемана и одобрявана от обществото“.

След това Далай Лама говори за това колко скъпо струва войната. Парите, изразходвани от армията и от Министерството на отбраната, могат напълно да премахнат бедността и глада от нашата планета.

При това парите се правят от въздуха, печатат се на екрана на компютъра, по искане на управляващия елит.

А ако искаме да използваме парите като инструмент, защо не вземем много от тях и не ги използваме, за да се осигури храна, подслон и дрехи за всички хора на планетата? Разходите за отбрана на само няколко страни биха могли да разрешат този проблем завинаги.

„Ако човек е убил животно, това е тъжно, но ако човек е убил друг човек, това е немислимо. Ние трябва да положим специални усилия, за да мислим един за друг като за човек, като за наши братя и сестри“. – Далай Лама.

Източник: http://www.collective-evolution.com/2015/11/28/more-hard-hitting-words-from-the-dalai-lama-about-the-mass-brainwashing-of-society/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *