28/03/2024

Бъдещи авиоинженери организираха празник на летенето край Пловдив

Четиринадесет леки едноместни и двуместни самолета, три дрона, шест авиомодела и почти 200 гости посрещнаха днес на своя празник на летище „Марица“ край с. Граф Игнатиево домакините от специалността „Авиационна техника и технологии“ на Техническия университет – филиал Пловдив.

Начало на празника даде военен самолет МиГ-29, който с бръснещ полет над летището поздрави бъдещите авиоинженери и летци. С приветствен адрес към студентите и преподавателите от вуза се обърна президентът на Република България Румен Радев, който е бивш военен летец. В приветствието си президентът Радев изразява съжаление, че не може лично да присъства на празника, но пожела на всички да летят – в учението и в практиката на бъдещата си кариера.

Ръководителят на катедра „Авиационна техника и технологии“ проф. д-р Добрин Сеизински каза, че обучаваните седемдесет авиоинженери имат учебни резултати, по-високи от средния за факултета успех от 4,50.

За първи път през 2017 година към завършващите инженери са проявили интерес от пловдивското предприятие Авионамс, което наскоро бе изкупено от държавата.

Основният потребител на кадрите обаче си остава фирма Луфтханза техник. Авиоспециалисти се търсят още в частните летища на страната, каквото е и летище „Марица“.

В ранния следобед празникът продължи с летателен ден. Според Стилияна Бакалова – студент на годината по техническите науки и съорганизатор на събитието, желание да полетят на самолет са изразили нейни колеги, както и журналисти.

„Днес ще летят всички, които имат кураж и които пожелаят“ – обобщи накратко летателния план за деня отличничката на Техническия университет – филиал Пловдив.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *