Испанец проектира храм на Южния полюс на Луната (снимки, видео)

123АНа Южния полюс на Луната може да бъде построен храм-обсерватория. Така освен научните потребности на първите колониалисти от Земята, ще бъдат удовлетворявани и техните духовни нужди.

Автор на дръзкия проект е випусникът от Лондонския колеж за изкуства испанецът Хорхе Манес Рубио.

Домовете на хората на Луната ще бъдат откъснати от цивилизацията в тъмен, студен и крайно негостоприемен свят и и нуждата им от духовно общуване може да стане насъщна.

Храмът ще се нарича „Връх на Вечната Светлина“ и според проекта на Рубио може да бъде разположен в кратера Шакълтън.

Точно този кратер се разглежда от специалистите като идеално място за изграждане на земна база на Луната. В него са открити огромни залежи на замръзнала вода, което за бъдещите колониалисти ще е безценен ресурс. Високо над лунната база на края на кратера може да се извисява куполът на храма.

На дъното на този кратер цари вечна сянка, а краят му се осветява ярко от Слънцето. Хората, издигайки се по подвижна стълба, ще отиват под купола на храма, където ще има достатъчно място за събрания, молитви, общуване. А в центъра на помещението ще има олтар във вид на телескоп с течно огледало. През този телескоп ще може да се наблюдава Земята.

Предвижда се сградата на лунния храм да се изгради с помощта на 3D принтер от местни суровини на Луната.

По материали от чуждестранни медии


(Visited 129 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>