08/04/2020

Древните са боготворели пролетното равноденствие, какво не знаят мнозина от нас

Пролетното равноденствие се пада на 20 март тази година, когато Северното полукълбо ще каже довиждане на зимата и ще навлезе в пролетта. Това е един от двата дни всяка година (другият е есенното равноденствие), когато денят и нощта са по около 12 часа във всички части на света.

Може би свързвате това време на годината с разцъфващи цветя и по-тънки якета, но пролетното равноденствие има богата история на отбелязване отпреди хиляди години. Сайтът MNN.com публикува шест факта за началото на пролетта, които може би не знаете.

1. Пролетното равноденствие не се пада в един и същи ден всяка година

То може да настъпи на 19, 20 или 21 март. Някои хора смятат, че 21 март е първият ден на пролетта, но това не винаги е вярно. През този век пролетното равноденствие се е надало на 21 март само два пъти – през 2003 и 2007 г.

Датата се променя по три причини. Първата е, че нашият календар дава приблизителна представа колко време е необходимо на Земята, за да направи пълна обиколка около Слънцето. Втората е, че орбитата на планетата се променя, поради което осите на Земята показват в различни посоки, а това засяга необходимото време на Земята да достигне 90-градусовото положение в обритата си около Слънцето. Третата причина е, че гравитацията от други планети може да засегне и обритата на Земята.

Пролетното равноденствие може да настъпи на различни дати в различни часови зони. Например, държавите, които са по координираното универсално време може да отбележат мартенското равноденствие един ден по-късно.

2. Пролетното равноденствие се случва в конкретен момент, а не през целия ден

Може да празнуваме равноденствието като един ден, но в действителност то е само един миг и се случва, когато слънцето пресече небесния екватор (мислена линия над земния екватор), а Земята е перпендикулярна на слънчевите лъчи.

3. Пролетното равноденствие определя кога е Великден

То е важно за християните, защото определя датата, на която се пада Великден. Това е първата неделя след първоно пълнолуние след равноденствието.

4. Символът на пролетното равноденствие е детелината

Тя се свързва също с деня на Свети Патрик. Детелината е символ на способността на природата да се възражда, а пролетта е времето за прераждане, независимо дали това означава възкресението на Исус Христос в християнството или поникването на многогодишните растения от студената земя.

5. Някои известни исторически паметници отдават почит на равноденствието

На Стоунхендж в Уилтшър, Англия, слънцето по време на пролетното разводенствие изгрява точно между два камъка.

Древните египтяни построили Големия сфинкс, така че да сочи директно към изгряващото слънце на пролетното равноденствие. В храма Ангкор Уат в Камбоджа, построен между 1113 и 1150 г. сл. Хр. слънцето изгрява директно над върха на централната кула по време на пролетното равноденствие. В Чичен Ица в Мексико слънцето в късния следобед създава илюзия за змия върху северното стълбище.

6. Великден не е единственото начало на пролетните тържества

Първият ден от пролетта бележи също началото на 13-дневните чествания на Персийската нова година, известна като Невруз. Освен това в Индия и други южноазиатски държави се провежда цветният пролетен фестивал Холи около времето на пролетното равноденствие.

(Visited 1 052 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *