19/04/2024

Неуморният Илон Мъск праща туристи до Луната догодина

Американската космическа компания SpaceX обяви, че до края на 2018 г. ще осъществи лунна обиколка с платили за това космически туристи.

Мисията ще предлага на хората възможност да „се завърнат дълбоко в Космоса за първи път от 45 години“ и „да пътуват по-далече и по-бързо в Слънчевата система от всякога досега“, каза изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск, цитиран от The Verge.

По думите му пътуването до Луната на частните клиенти ще бъде най-дългият космически полет на хората като цяло. НАСА предприе последните мисии до Луната на „Аполо“ през седемдесетте години на миналия век.

Кои ще са двамата космически туристи засега не се разкрива от SpaceX, но те не били холивудски знаменитости. И цената на пътуването не бе оповестена, но според Мъск те вече са осъществили „значително“ плащане. „Те със сигурност не са наивни, а ние ще направим всичко, за да се минимализират рисковете. Но все пак рисковете не са нулеви“, каза още той.

Тестовете за здравословния им статус и обучението за полета ще започнат през тази година. Имало и други екипи, които проявяват „голям интерес“ за космическо пътуване и скоро „ще последват и други“, каза Мъск.

Двамата туристи ще направят обиколка на Луната, но и отвъд нея. Разстоянието само до Луната е около 386 000 километра. „Целта на мисията е отново да вдъхнови света за пътуването на хора в Космоса“, каза Мъск.

„Както астронавтите от „Аполо“ (третата американска програма за пилотирани космически полети и първата в света програма за изпращане на хора на Луната и връщането им обратно, б. ред.) преди тях, тези хора ще пътуват в Космоса и по този начин ще вземат със себе си надеждите и мечтите на цялото човечество, задвижвани от универсалния човешки дух на откритията“, заявява Илон Мъск, цитиран в прессъобщение на компанията.

Американската космическа агенция НАСА научи едновременно с репортерите за проекта на SpaceX. Тя похвали частната компания за желанието ѝ за развитие.

В историята на човечеството досега 24 астронавти са стигнали до Луната, дванадесет от тях са ходили по повърхността ѝ.

Само преди десет дни SpaceX успешно пусна ракета за извършване на доставки за Международната космическа станция.

Основаната от американския милиардер компания за космически изследвания и пътувания възнамерява да предложи по-евтина алтернатива на правителствените космически програми и вече осъществява мисии на Международната космическа станция по поръчка на американската космическа агенция НАСА.

Мъск често попада в заглавията на вестниците със своите нови идеи. Наскоро той обяви, че възнамерява да революционира начина за строеж на тунели, както и че до 10-15 години всички автомобили ще са автономни.

На снимката е Илон Мъск – Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *