19/04/2024

Кошмар в Турция – над 1100 земни труса, стотици разрушени сгради

От началото на земетръсния кошмар в района на Чанаккале в Турция са регистрирани 1103 труса, а 480 сгради са напълно разрушени.

Земята започна да се люлее на 6 февруари с трус с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер, 16 пъти силата на земетресенията е надхвърляла 4-а степен.

Изненадващо всички епицентрове са разположени много близо един до друг в район с широчина 20-30 километра. Това е отбелязано в секцията за специални доклади в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Четирите труса със магнитуд около 5,5 бяха усетени и в Гърция и по високите етажи в Кърджалийска област в България.

Вчера минути преди 16 ч. българско време в Чанаккале при Айваджък бе регистрирано поредното земетресение с магнитуд 5,4, а днес паниката на местните жители се удвои при вида на извираща от пукнатини в земята пара и вряща вода.

Освен разрушените 480 сгради, други 954 са с тежки поражения, съобщиха от кризисния център в община Айваджък.

Министерството по бедствията и извънредните ситуации и Червеният полумесец изгради лагери от 478 палатки и 500 фургона за останалите без дом местни жители, но тъй като са недостатъчни, ще бъдат доставени още 200 фургона.

Страхът от нови земетресения обаче принуждава хората през цялото време да стоят отвън и да се топлят на огньове при температури около нулата.

Снимката е на anadoluajansi

https://vesti.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *