19/04/2024

Като сме били толкова велики, защо днес сме такива?

През 1992 година споделях на приятели факти защо Буда е българин, както Заратустра, Лао Дзъ, Залмоксис и Орфей, а също им поднасях сведения, доказващи тракийско-българските характеристики на Бог Посейдон, наричан също и Атлант. След още много подобни и доказуеми други разкази, някои от бъдещото ни Интелектуално звено „Корени” започнаха да ме увещават „Длъжен си да го напишеш за всички българи!”

Колкото и да ме задължаваха, заедно с другия ми приятел, занимаващ се историята ни, Димитър Чиликов, опонирахме и отказвахме това да бъде направено.

След известно време, за да убедим останалите, че деянието е безсмислено, изнесохме една сказка върху произхода на българите пред двайсетина човека в Пловдив. След нея, по време на дискусията, се роди и въпросът, който все още се преповтаря от някои, включително и медии, всявайки смут в мислите на други. Бе формулиран по възможно най-нелепия начин „Като сме били толкоз велики, защо днес сме такива?”

На човека, който го зададе отговорихме чрез най-разбираемия възможен реторичен въпрос „Откакто сте се родили, никога ли не сте падали?” В подобен момент не си заслужава да предлагаш още фактология, изследвания, анализи, както и да предлагаш други логически заключения, защото по този начин все едно се оправдаваш за нещо недогледано, за някоя лъжа или слабост.

При наличието на подобни въпроси се усети и духом, че втълпяваните 5 века думи за рая, подплатени с безпощадни кланета, както и 50 години напявания за нищожност си бяха оказали жестоко въздействие върху личната психика и общото достойнство.

Определихме последното като тъжен факт, защото подобни въпроси започнаха да пълнят информационното пространство. Те се задаваха, когато фактите показваха, че действително българинът е бил велик народ, а никой не го определя като нещо маловажно днес, но той сам се окачествява като противоположното на велик. Последното ни предизвика да се захванем реално с описването на древния ни произход.

Идеята, която си поставихме за изпълнение, бе да успеем да убедим и народа ни, и учените в достоверността на описаната от нас древност. Само човек, работил в тази област знае защо е трудно и прекалено сложно това дело. По начало цялата описана, до тогава, история на света бе извратена, а сякаш през тези години именно българинът не желаеше да узнае истината за своя произход. Всеки може да се убеди в това като се запознае с двата начина на поднасяне на истината за едни и същи събития от античните автори.

Така например, ако се прегледат Историите на различните войни от Прокопий Кесарийски ще откриете едно развитие на тогавашния свят, което е допадало на императора на Римската империя. Попадайки на „Тайната история” от същия автор ще отриете по друг начин случили се събития, които обаче се препокриват по-вярно с фактите на автори, живели в други земи и от други епохи, както ще бъдат потвърдени и от други науки като археология, етнография, теология и т.н.

Работейки чрез моделите на математическата лингвистика, математиката, логиката, синергетиката и кибернетиката не бе трудно да организираме информацията от различните науки във верни раздели и да я моделираме в теми, последователност за поднасяне, както и формули за доказване на темите. Разнобоят за едновременно доказване пред всички и в частност пред учените се съдържаше във факта, че можехме да използваме само един език, докато за цялото и за частното винаги са необходими два различни начина на изразяване. Все пак още в началото обявихме война на БАН, а чрез нея на остарелите „тези” и в учебници, и в „книги”. В науката това е по-скоро предизвикване към диспути и сблъсък на конференции, а не боравене с оръжия.

При липса дори на тетрадки в началния период опора ни бяха най-вече фактите, които се базираха предимно на древните извори. След ненаучната критика с окачествявания от рода на „шовинисти” и „лаици”, подхвърлихме на учени, които го правиха, че тъй като се базираме на техен колега като акд. Лихачов, а също на древни хронисти като Страбон, Цезар, Ибн Фадлан и стотици още антични и средновековни хронисти, предложили безценните сведения за предците ни, то би трябвало по-скоро да разкритикуват тях или да определят тях за „шовинисти” и „лаици” .

Водих си дневник за всеки факт, който от трийсет години не е видял Бял свят, но постоянно се обогатява с велики факти за българите. Тези сведения, ако бяха видени от служещите на политиката историци, биха отнели всяко настроение за поредна фалшификация. Чрез информационното пространство използвам възможността да споделя откъс от „ЗАБРАНЕНАТА БЪЛГАРИЯ” и специално от първата част „Тайната книга на въпросите и отговорите”. Само до два месеца най-сетне тя ще се появи на Книжния пазар. Предлагайки я тук предоставям възможността всеки българин да си разпечата основни важни факти, които да се превърнат в негов дневник за историята на народа ни, рода му, както и негов личен.

От своя страна „Тайната книга на въпросите и отговорите” е малка, но изпълнена само с фактология книга, която реално бе написана от сивите кардинали, носили всеки ден фактология по различни въпроси, свързани със заличаване на български древности и духовни ценности. Затова ще завърша книгата с думи на политици от световна величина и древни автори, изречени за българите, България и българската култура. По този начин тези думи са и като вид благодарност за сивите кардинали на България, които не желаят да афишират себе си, но творят съкровената българска култура. Когато предлагам сведения на различни по-съвременни личности мисълта ми винаги ги обвързва и с туй, което и древни представители на света са изричали за българите:

“В България по времето на хан Крум не са съществували думи като лъжа, измама, измяна, предателство, алчност, завист, клевета и безотговорност.” – ( Мишел дьо Монтен)

„Само в Рая женската красота надминава тази на българските жени.“ – ( Адалудин Мухаммад Балхи – персийски поет от 12 век.)

„Българската държава е люлка на европейската култура и цивилизация.“ – ( Шарл дьо Гол – президент на Франция)

„Българите са едни от първите творци на нашата цивилизация.“ – (Карло Чампи – президент на Италия)

“Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета. Богомилите създават Европейското възраждане!” – (Франсоа Митеран – президент на Франция)

“България, спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий е заслужила уважението не само на другите славянски народи, но и на човечеството и това ще бъде така, докато влагаме истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност. България не само е спасила великото дело на Кирил и Методий от пълно заличаване, но по своите земи тя е развила, обогатила и усъвършенствала това неоценимо наследство” – (проф.Роже Бернар)

„Името „българин“ означава „мъдър, знаещ човек“ – (арабският пътешественик Абу Абдаллах ал Гарнати)

„Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора.” – (руският писател Лев Толстой)

„Българите, силен и непреклонен народ, който никога не се е страхувал от смъртта. Те са доброжелателни към своите приятели и зли към враговете си, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и сговор със съседите си.” – (арменските пътешественици Степано Кювер и Хугас Инджеджиян от XVII век)

„Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно“ – (Византийски тропарх X в.)

‎“БЪЛГАРИТЕ – това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът.“ – (античният автор Магнус Феликс Енодий V в.)

„Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите – това качество като че ли им е вродено.” (руският литературовед от XIX – XX в. О. М. Лернер )

„Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена” – (унгарският проф. Геза Фехер)

“О, Боже благий. Ти не трябваше да сътвориш в такова съвършенство устните и зъбите на тия чаровни българки, които са блестящи като луната” – (персийският поет Насири Хусрау)

“В сравнение с потомъка на Атила – Цар Сименон I, византийският император е изглеждал като парвеню!” – (академикът от Харвард Омелян Прицак)

“В България по времето на хан Крум не са съществували думи като лъжа, измама, измяна, предателство, алчност, завист, клевета и безотговорност.” – (френският писател Мишел дьо Монтен)

„Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време“ – (италианският проф. Санте Грачоти)

Константин КаменовKamenov

Интелектуално звено „Корени”

Интелектуално звено „Извори”

Следва продължение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *