18/04/2024

Кой е построил загадъчния мегалит Гьобек тепе (снимки)

23Към настоящия момент според археологическата наука Гьобекли Тепе е най-древният храм на Земята. Специалистите твърдят, че е построен от номади преди 12 хиляди години и едва по-късно около него са се появили селища на уседнали племена.41-g5678910

Но така ли е наистина? Древният мегалит крие много загадки неразшифровани и до днес.

„Място на свръхнова звезда?“

Този заоблен хълм с височина 15 метра е разположен в югоизточна Турция на осем километра от град Шанлъурфа не се отличавал с нищо забележително. Понякога жителите от близкото село Оранджик докато разоравали неговите склонове за посев на пшеница се натъквали на някакви каменни блокове, но ги възприемали като досадни препятствия и ги премествали надолу, трупайки купчини извън нивите си. А някои дори ги използвали за битови нужди.

През 1960 г. на Шкембе хълм, както всъщност се превежда Гьобекли тепе се появяват американски археолози начело с Питър Бенедикт. Те намерили някакви дребни артефакти от сорта на кремъчни ножове и прочие.

Изхождайки от това, че наблизо е разположено мюсюлманско гробище Бенедикт предположил, че тази местност служи за последен приют на починалите от древни времена и е възможно хълмът да скрива по-стари византийски погребения. Но местните власти забранили на археолога да продължи разкопките си.

През 1994 г. на Гьобекли Тепе пристигнал професорът от Германския археологически институт Клаус Шмид. Вниманието му привлекли кремъчни каменни блокове, струпани на купчина на върха на хълма. Професорът предположил, че това са заготовки за производство на каменни оръдия на труда в разположена тук голяма работилница. Там се виждали и готови изделия. Шмид обаче малко го смущавал фактът, че тази работилница е разположена на върха на хълма – това е неудобно място за качване на суровина и сваляне на готовата продукция. Но в Гьобекли Тепе той усещал някаква особено голяма притегателна сила.

„Това място е свръхнова звезда“, казва Шмид в едно интервю. „Още в първата минута след откриването му знаех, че за мен има два пътя – или да се махна от тук без да казвам на никому и дума, или да прекарам остатъка от живота си тук – на тези разкопки“. Професорът получил разрешение за работа. От този момент нататък всяка година Шмид прекарвал два пролетни и два есенни месеца на Гьобекли Тепе.

Релефите на безликите богове

Още в самото начало пред очите на археолозите се откриват няколко Т-еобразни каменни колони, покрити с изображения на животни. Изследванията им установили, че те са издялани преди около 12 хиляди години – в епохата на мезолита. Така Гьобекли Тепе е най-старото засега известно мегалитно съоръжение. То е по-старо от прочутия Стоунхендж и от първите градове, възникнали в Месопотамия.

По-нататък с помощта на работници, набрани от местните кюрди, били разчистени четири помещения с диаметър 15-20 метра.

Те били съставени от монолитни колони с височина от 3 до 5 метра, съединени от стена от необработени камъни. Такива колони са открити и в центровете на тези помещения. Подовете са направени от обработен варовик.
Изкусна уникална резба украсява колоните. На тях са изобразени лисици, глигани, жерави, лъвове, змии, паяци…Срещат се и изображения, приличащи на човешки, но без лица.

Според Шмид това са най-ранните изображения на богове. Те нямат нито лица, нито устни, нито очи. Но имат ръце и ръцете им имат длани. Това са сътворителите.
Повечето изображения са релефни, но се срещат и триизмерни. На някои стели се виждат пиктограми, които засега не са разшифровани.

Установено е, че камъните за това съоръжение са били обработвани в близка кариера. Там са намерени няколко незавършени колони, височината на които достига девет метра.

Към настоящия момент е разкопана едва 5 на сто от цялата площ на Гьобекли Тепе. Според геофизични проучвания в земята тук се крият още 16 такива съоръжения.

Кой е построил този мегалитен комплекс?

Този въпрос е закономерен, както и въпросът какви функции е изпълнявал. Ако датировката му е вярна излиза, че той е създаден през каменната ера. А ако се вярва на официалната наука в тази епоха хората преживявали като събирали диворастящи плодове и от лов на животни, познавали са огъня, но не са били строители.

Изследователите са установили, че този храмов комплекс е бил засипан с пръст в началото на VIII хилядолетие преди нашата ера.

Може да се предположи , че храмът е засипан от наследници на неговите създатели – за да даде важна информация на човечеството, достигнало равнище, за да може да я възприеме. Очевидно тази информация се съдържа в пиктограмите. Напълно вероятно е все някой някога да разчете древното послание от Гьобекли Тепе.

Като начало трябва да се разкрие целият комплекс. Но след смъртта на Клаус Шмид през 2014 г. разкопките били преустановени. И дори след възстановяването им според разчети на специалистите ще е необходим половин век, за да се разчисти напълно Гьобек Тепе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *