19/03/2024

Кой или какво блъска по корпуса на китайски космически кораб?

На 16 октомври 2003 г. , извършвайки обиколка около Земята за 14-ти път за 21 часа китайският космонавт *Ян Ливей се приземява в района на Вътрешна Монголия и с помощта на екип от спасители излиза от своя кораб „Шенджоу-5”.

При едно негово неотдавнашно интервю, припомняйки си за своето пътуване в околоземна орбита той разказва за „безпричинно чукане, което понякога идвало от Космоса”. Той пояснява, че звукът се появил внезапно – ни в клин, ни в ръкав.

„Той беше отвън и не се раздаваше вътре в космическия кораб, но звучеше така, сякаш някой блъска по корпуса като с дървен чук по желязна кофа”, обяснява Ян Ливей.

Развълнуваният тайконавт се приближил до илюминатора, опитвайки се да си обясни причината. Но всичко си било нормално.

След завръщането си на Земята той разказал на специалистите за тйнствените звуци. Те се опитали да имитират подобен звук, използвайки различни инструменти, но всичките им опити се оказали безуспешни.

По-късно същото чували и астронавтите от космическите кораби „Шенчжоу-6” и „Шенчжоу-7”. Преди полетите им Ливей ги предупредил, че „звукът е нормално явление, поради което не си струва да се безпокоят”. Следващите шест космически експедиции обаче преминали без аномален звуков съпровод.

Китайските тайконавти не са единствените покорители на околоземното пространство, на които се случило да се сблъскат със загадки. Най-напред Юрий Гагарин, а по-късно – през 1969 г. и астронавтите от кораба „Аполо-10” чували тайнствена извънпланетарна музика.
Руските космонавти споменават за непонятен шепот и барабанене по Международната космическа станция. А също за лай на кучета, плач на деца, камбанен звън – какво ли не са чували на борда на космическите кораби.

Каква би могла да бъде причината? Сривове в радиовръзката със Земята? Вибрации на полярното сияние? Космически прахоляк? Или пък тези звуци имат извънземен произход? Истината е, че във вакум не цари гробна тишина, както си въобразяват непросветените. Космосът – това е един огромен оркестър, като всеки негов елемент си звучи по своему. С помощта на специално оборудване може да се чуе как пулсира слънчевото сърце, как се зареждат подобно па пистолет готов за изстрел, земните приливи и отливи, как в далечината шумят нервните черни дупки.

Възможно е вакумът да е способен да пренася едва доловимо ехо от умиращи звезди и да прави това достъпно за човешкото ухо.

Разбира се, не бива да се отхвърля и версията за присъствието на извънземни. Иначе с какво да се обяснят заповедите на „гласове отвън”, които от време на време се раздават в главите на космонавтите и им помагат.

Някакви халюцинации от друг вид, които преместват психически нормални хора в друго пространство и време, към неизвестни цивилизации. Космонавтите не обичат да откровеничат на тази тема.

Така или иначе обаче проблемът съществува и по него отдавна се водят целенасочени изследвания.

*Генерал майор Ян Ливей е роден през юни 1965 г. в североизточната провинция Ляонин. Той е национален герой – първият китайски астронавт (тайконавт) и 241 човек, пребивавал в Космоса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *