29/03/2024

Радев убедително води, Цачева губи дори в родния Плевен

Румен Радев е получил подкрепата на 25.67% от избирателите, докато за Цецка Цачева са гласували 22.02%, сочи поредната, четвърта серия предварителни резултати на ЦИК.

Цецка Цачева губи в 20 големи областни центрове, които досега традиционно са подкрепяли ГЕРБ, в това число е драстично зад Румен Радев и в Плевен – 30 на 19,5 на сто в полза на авиаторът генерал.

Част от данните са въз основа на обработени 66.55% междинни протоколи, съобщи по радио „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Трети остава Красимир Каракачанов, когото са подкрепили 15,10% от гласоподавателите.

По думите на Нейкова през изборния ден не са получавани оплаквания за купуване на гласове, като повечето сигнали са били свързани с работата на секционните комисии.

„Ще си позволя да кажа, че, за съжаление, на всички избори се повтаря едно и също, което означава, че членовете на СИК трябва да бъдат по-добре подготвени – каза Камелия Нейкова. – Според мен влияние оказва и това, че в последния момент голяма част от съставите на секционните избирателни комисии се заменят с други лица.“

Все още няма актуални данни за избирателната активност на вота за президент и вицепрезидент и в референдума, каза още говорителката.

На сайта на ЦИК данните за активността при вчерашното гласуване от часове остава „замръзнали“ към 17.00 ч вчера. Те са: за президентските избори 45,11%; за националния референдум – 39,42 на сто.

Няма съществена промяна и при 77,20% обработени протоколи според данни, които цитира БГНЕС. Радев печели 25,63%, а Цачева 22,08

Такива според агенцията били известните данни към 9.00 часа. Пак според тях трети е Красимир Каракачанов – 15,01%, а го следват: Веселин Марешки – 10,76%; Пламен Орешарски – 6,20%; Трайчо Трайков – 6,10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *