28/03/2024

МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

МВР Ще се събира информация дори за роднини, приятели, любими заведения, съседи, телефонни номера, говорни дефекти и татуировки

Министерството на вътрешните работи ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Това става ясно от нова инструкция, пусната за обществено обсъждане. На пръв поглед тя е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници и други. Но тъй като правомощията на полицията са описани с доста разтегливи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки.

В инструкцията се посочва, че става дума за „дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения, която се осъществява чрез обща и индивидуална превенция“. В индивидуалната превенция се предвижда беседа между служител на МВР и гражданин, по време на която се попълва анкетна карта с информацията за лице, „представляващо интерес“. Освен стандартните данни като трите имена, ЕГН, постоянно местожителство и настоящ адрес и предишни осъждания полицаите ще събират и информация за ръст, телосложение, цвят на очите, коса, особености на лицето, говора и походката, белези, татуировки, за телефон (не само телефонния номер, а марката, модела и IMEI номера на устройството, който позволява апаратът да се проследява, дори ако е изключен). Ще се описват местоработата и автомобилите (номер, марка, модел и цвят). Особено интересна е графата „Връзки“, където ще се отразява информация за обкръжението на човека: „имената, прякорите, адресите, телефоните и характера на връзката – приятелска, престъпна, роднинска и т.н.“. МВР ще иска да знае и посещавани места – „сборища, предпочитани заведения, адреси и т.н.“.

На практика инструкцията дава на МВР широки правомощия да събира информация не само за конкретен човек, а и за всички около него. Сред лицата, представляващи интерес за превенция, са посочени на първо място рецидивисти със стари осъждания или регистрирани в полицията, после са бившите затворници и условно осъжданите, както и техните обкръжения. Интересни са още домашните насилници, нарушителите на обществения ред, футболните хулигани, търговците на пиротехника и оръжие и децата, водещи се на отчет в детските педагогически стаи. В документа обаче са записани още категории – например системните шофьори нарушители и водачи без книжка.

Най-широк диапазон за действие обаче МВР получава с формулировката: „По отношение на лицата, за които има достатъчно данни да се предположи, че ще извършат престъпления или други правонарушения„. Изобщо не се уточнява какво значи „правонарушения“, а за такова може да мине дори пътуването без билет в градския транспорт. Още повече, че се дава възможност беседи да се правят само при подозрение за евентуална бъдеща престъпна дейност или пък за елементарно нарушение. МВР ще наблюдава, предупреждава и глобява подобни граждани, но също така ще „използва близки, роднини и приятели на лицето, както и граждани, които се ползват с авторитет и могат да окажат положително въздействие върху него“.

Полицаите ще са задължени да се отчитат за броя на проведените „превантивни беседи“, като посочват още броя на наблюдаваните хора, на предупредителните протоколи и на наложените глоби. Сметка ще се държи и за „брой случаи на идентифициране и ранно сигнализиране на рискове от радикализация на определени лица и групи за прилагане на целенасочени интервенции на възможно най-ранен етап“.

Друга категория хора, към които е насочена инструкцията, са ставащите по-често жертви на престъпления, като самотни възрастни, жертви на домашно насилие, деца в риск и др. В тези случаи полицаите ще трябва да наблюдават местата, където обикновено се вършат престъпления срещу тях, включително и с видеонаблюдение. Освен това заедно с други институции ще се разработват програми за тези групи хора.

Възможно е и досега МВР да е събирало данни по същия начин, но тайно. В мотивите към въпросната инструкция е записано, че тя отменя документ със сходно съдържание от 2006 г. Старата инструкция обаче никога не е била обнародвана.

Автор: Самуил Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *