28/03/2024

Мощно земетресение и цунами в Нова Зеландия. Суперлунието?

Трус с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер разтърси Нова Зеландия, предадоха световните агенции, като се позоваха на Американския геофизичен институт. По-късно магнитудът бе коригиран на 7,8.

По-късно бе съобщено, че цунами с височина от над 1,5 метра са се стоварило край град Кайкора.

Първата вълна може да не бъде най-голямата. Те могат да продължат с часове, добавят от там.

„Ако живеете в ниските части на източните части на страната, веднага се преместете на високо“, призовават властите.

Утре – на 14 ноември е поредното Суперлуние, когато Луната ще се приближи рекордно близко до Земята. Разстоянието между двата космически обекта ще е 356 536 километра. Подобно нвай-бллизко приближаване на Луната ще има чак през 2034 г. А предишната голяма Луна беше съвсем скоро – на 16 октомври тази година.

Доскоро сеизмолозите категорично отричаха връзката на Суперлунието и земетресенията. Чудовищното земетресение в Япония с последвалото го цунами през 2011 г.също беше около Суперлуние, но тогава авторитетите по темата твърдяха, че няма никаква връзка между двете събития.

Съвсем наскоро обаче тъкмо японски учени доказаха, че Голямата Луна провокира много от земетресенията, в това число и най-страшните. Нещо повече – според тях земетресенията при подобно стечение на обстоятелствата са по-мощни – вижте подробности ТУК.

Епицентърът на земния  трус в Нова Зеландия е бил на 91 километра север-североизток от град Крайстчърч, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Трусът е бил регистриран в 11,02 ч. по Гринуич /точно след полунощ местно време/.

Дълбочината е била 10 километра. Засега няма данни за жертви и материални щети.

Крайстчърч е най-големият град на новозеландския Южен остров.

През февруари 2011 г. там имаше земетресение с магнитуд 6,3, което отне живота на 185 души и причини големи разрушения, припомня Ройтерс.

Засега Тихоокеанският център за предупреждения за цунами каза, че няма опасност от цунами след труса с магнитуд 7,4.

Националната гражданска защита на Нова Зеландия обаче издаде предупреждение за цунами за южните крайбрежни райони след труса.

„Възможно е цунами“, предупреждава службата в разпространения бюлетин.

„Активността на първата вълна може да не бъде най-значимата“, се казва в текста, като същевременно се добавя, че опасността ще продължи няколко часа.

Текстът е обновен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *