25/04/2024

Мощно земетресение удари отново Япония

Земетресение със сила 7,4 по скалата на Рихтер удари източния бряг на Япония, предадоха ДПА и БТА. То е регистрирано в района, опустошен от трусове и цунами през 2011 г.

Суперлунието си каза думата. Читатели се ядосаха на връзката, която правим с Голямата луна и силните и зачестилите земетресения, защото само сме плашили хората. Но цялата статистика на тези страшни събития доказва тази връзка. Чудовищното земетресение и цунами през 2011 г. бяха също по време на Суперлуние.

Последният трус в Япония е регистриран, според японската метеорологична агенция, днес в 05.59 сутринта местно време (22.59 в понеделник по българско време).

Вълни, високи 1,4 метра връхлетяха пристанището Сендай в североизточна Япония в 8 ч. сутринта местно време, съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

След земния трус метеорологичната агенция беше издала предупреждение за цунами с височина до три метра в префектурите Мияги и Фукушима, където при опустошителното земетресение с магнитуд 9 през 2011 г. загинаха 18 500 души и бе разрушена едноименната атомна електроцентрала.

По крайбрежните пътища се събраха дълги опашки от коли, с които жителите се евакуираха към по-високи места.

Около четири часа след земетресението японските власти отмениха предупреждението за цунами, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Шиндзо Абе разпореди на компетентните служби да направят всичко необходимо за минимизиране на последиците от земетресението и за защита на местното население. Абе каза това на извънредна пресконференция в Буенос Айрес, където е на посещение.

Не са установени щети

Компаниите оператори в Япония проверяват дали атомните електроцентрали са повредени, предаде ТАСС.

Операторът „Токио илектрик пауър“ (TEPCO – лат.) оглежда състоянието на АЕЦ Фукушима-1 в префектурата Фукушима, северно от Токио, където при катастрофалното земетресение през 2011 г. огромна вълна цунами разруши електроцентралата.

Проверяват се и атомните електроцентрали „Онагава“ и „Токай“ в североизточна Япония.

Ен Ейч Кей съобщи, че след днешното земетресение в АЕЦ Фукушима Даичи не са открити поражения. За кратко е изключила охладителната система в трети реактор, но не е имало опасност от изтичане на радиация. Реакторите са спрени, съобщи операторът на централата.

Властите не са получили съобщения за пострадали или щети в района, съобщи главният секретар на правителството Йошихиде Суга.

Епицентърът е бил в морето, край брега на Фукушима, на дълбочина 25 км, съобщи метеорологичната агенция, която уточни, че магнитудът е бил 7,4. Според първите съобщения силата на труса бе 7,3. Геофизическият институт на САЩ определи магнитуда на 6,9, посочва Асошиейтед прес.

Земетресението е разклатило сгради в Токио, на 250 км югозападно от Фукушима.

Пореден силен трус разлюля и Нова Зеландия

Земетресение с предварителен магнитуд 6,3 разтърси Северния остров на Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Това става малко повече от седмица, след като мощен трус със сила 7,8 удари Южния остров и отне живота на двама души.

Епицентърът днес бе до брега на Северния Остров, на дълбочина 37 километра.

Преди дни земетресения станаха в Гърция и Аржентина.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *