28/03/2024

Армагедон: Учени призовават НАСА да стартира мисия срещу астероид убиец

Европейската космическа агенция може да се обедини с НАСА, за да започне през 2020 г. мисия срещу опасния 160-метров астероид, който се движи към Земята. (RMAGEDDON: NASA urged by top scientists to launch 2020 mission against killer asteroid)

Учени и експерти от цялата планета публикуваха открито писмо, в което призовават за подкрепа на мисията.

Планът е да се разбие сонда в астероида и по този начин опасният астероид да се отклони от сегашния си курс.

Проблемът с този астероид придоби по-голяма популярност, когато 20-метров метеорит се взриви над Руския град Челябинск през 2013 г. Въздействието беше голямо – 1200 човека бяха ранени, хиляди сгради – повредени. Беше през зимата, но тогава много от очевидците са прочувствали силна горещина.

Учените се опасяват, че голям астероид като този, който те искат да отклонят от курса му, има потенциал да унищожи цял град.

Алън Харис от Германския аерокосмически център, който е подписал писмото заяви, че човечеството е длъжно да знае повече за околоземните обекти.

„Ние знаем приблизителния брой на тези обекти и техните размери, но не знаем почти нищо за техните свойства. За да се подготвим за операцията по отклоненяването на астероида сме длъжни да знаем много повече“, коментира той пред Space.com.

Писмото на учените предупреждава, че към настоящия момент повече от 1700 опасни астероида са близко до Земята.

Този, който ще стане мишена на мисията, е от групата на по-малките астероиди Didymos, който ще бъде най-близко до планетата ни през 1922 г.

Според плана, космическият апарат ЕКА ще направи измервания на астероида, ще проучи неговата повърхност, под повърхностния слой и вътрешната му структура.

Едновременно с това сондата на НАСА DART ще се сближи с космическото тяло и ще се удари в повърхността му.

В началото на декември ръководителите на Европейската космическа агенция имаха среща в Люцерн – Швейцария, за да решат дали си струва да финансират тази мисия.

cont.ws.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *