19/04/2024

Удивителни произведения на изкуството от подстригани растения (снимки)

1a2-a21aa4567Топиар или топиари (Topiary) е едно от най-старите направления в парковото изкуство. В продължение на много години декоративни растения – дървета, храсти и подходящи цветя, се подстригват по определен начин, за да се поддържа намислената форма. А темите могат да бъдат всякакви – абстрактни, архитектурни, изобразяващи животни и хора.

Названието топиари има латински и древногръцки корени. Латинското „topiarius“ се превежда като градинар, топиария означава градинарско изкуство, а латинското „topia“ означава фреска с изображение на ландшафт или миниатюрен пейзаж. Древногръцкият произход на думата е свързан с „τόπος“ – „място“. Това само иде да покаже колко древно и ефектно е красивото подстригване на растенията.

За родоначалник на топиарното изкуство се смята приятел на Юлий Цезар и император Август – градинарят Кней Матий, живял в I век преди новата ера. Той пръв показал пред публика това изкуство. Римският консул Плиний Старши в своя труд „Естествена история“, написан около 77 година от новата ера, както и поетът Валерий Марциал в своите епиграми описват необичайната подстрижка на растения в местните градини. В писма на Плиний Младши (61–113 от новата ера) има описание на сложни фигури на животни и птици, на надписи, инициали на стопани или майстори, обелиски, живи огради (плетове), създаващи живо великолепие, което украсявало градината на неговата тосканска вила.

В епохата на Ренесанса топиарът получава нов възход в развитието си. Тогава в Европа започнали да се появяват разкошни паркове с перфектно подстригани бордюри, обрамчващи цветни лехи и пътеки, причудливи растителни лабиринти и цели зелени стаи, чиито високи стени са оформени от дървета. Също така били много популярни растения, оформени като кълба, кубове, пирамиди, конуси, спирали, изобразяващи хора, животни и други сложни фигури.

В Италия по същото време всеки уважаващ себе си преуспяващ стопанин считал за свой дълг да има изискана градина, в която обикновени храсти били превръщани в часовници, колонади и т.н.

Нов тласък на това градинарско изкуство дава въведеният от американците компактен стил за създаване на зелени скулптури, за който се използват рамки от тел. За първи път е приложен в Дисниленд около 1962 г. Уолт Дисней използвал това за пресъздаване на герои от анимационни филми по цялата територия на тематичния си парк.

Тези топиари бързо събират голям брой поклонници и редовно се показват на различни художествени изложби и фестивали.

Най-често използваните растения са вечнозелени храсти и дървета с неголеми листа и иглички, образуващи гъсти корони, със способност да растат компактно като стълбове или конуси. Основните видове, които по традиция се използват за фигурно подстригване, са вечнозеленият чемшир, туя, лавър, зеленика, лигуструм, тис и др.

8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *