25/04/2024

Празникът за душата – фестивалът на цветята в Кордоба (снимки)

  • 314578910126Когато става дума за Испания и празници, първото нещо, което изниква в ума на повечето от нас са кръвожадните кориди. Но на Пиринеите има и други празници, които топлят душата и отварят сърцето.

Един такъв е Фестивалът патио. Той се провежда всяка година в началото на май в андалуския град Кордоба.
Една от причините за появата му е особеността на местния климат. Древните римляни, които са основателите Кордоба, приспособявали домовете си към условията на горещия и сух климат чрез създаване на патио – вътрешни дворове. За да увеличат чувството на свежест и прохлада започнали обилно да декорират дворчетата с растителност. Тогава се зародила и прекрасната традиция да се украсяват патио с живи цветя, демонстрирайки чудеса на градинарството и флористиката.

По време на фестивала, организиран за първи път през 1932 г., на тази жива красота може да се любува всеки.
Не напразно през 2012 г. ЮНЕСКО включи фестивала патио в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Всяка пролет стопаните на уютните дворчета с фонтани, живи плетове, причудливи украшения, цветни композиции, гърнета и саксии с мушкато, бегонии, петунии, любезно канят всеки желаещ да се порадва на творенията им. В конкурса могат да участват всички собственици на патио.

Безпристрастно жури дава оценки на дворчетата по няколко критерии – отчита се разнообразието на цветята, сортовете им, композицията, естетическо въздействие и разположение. Всички цветя са разположени по определени правила. Наличието в двора на кладенец или басейн, фонтан, е още едно задължително условие за участие.

При намирането на изкуствени плодове и растения журито може да дисквалифицира участника.

Победителят в съревнованието получава престижния знак Patios y Cruces и значителна парична премия. Успоредно с празника на цветята се провежда и конкурс за званието най-красивият балкон на Кордоба, което кара местните жители да украсяват терасите и прозорците си с много цветя.

Провеждат се и празнични концерти и вечери, танци на фламенко, изпълняват се испански народни песни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *