24/04/2024

„Монолит“ – загадъчният изкуствен обект на спътника на Марс Фобос

21„На спътника на Марс – Фобос, е открит твърде загадъчен обект. Да му се обърне специално и прецизно внимание призовава легендарният астронавт Едуин Олдрин. Това е човекът, който заедно с Нийл Армстронг бяха първите, стъпили на повърхността на Луната.

Длъжни сме да посетим спътниците на Марс. И най-напред – Фобос. Там се издига монолит – много странна структура за този малък космически обект във форма на картоф и диаметър около 26 километра, който прави пълна обиколка на Марс на всеки 7 часа“, казва Олдрин.

Според Бъз (Олдрин) всеки, който е видял въпросният „Монолит“ на Фобос не се съмнява, че той е поставен там. Въпросът е – кой го е направил? Бъз не знае и вероятно поради това отговаря мъгливо и философски: “ Е, Вселената го е поставила. Ако искате – Бог го е поставил…“

За този загадъчен обект се знае още от 1998 г. Открит е от Ефрейн Палермо и Лен Флеминг на снимки (SPS252603 и SPS252603), изпратени от сондата Mars Global Surveyor.

Именно те нарекли този обект, приличащ на плоча, на кула или на купол с височина 76 метра „Монолит“. Той се намирана на страната спътника, която постоянно е обърната към Марс.

От американската космическа агенция НАСА не са се чули коментари за този обект. Но веднъж публично се изказа представителят на Канадската космическа агенция Алън Хилдебранд:

„Ако успеем да се доберем до тази „Монолит“, може и да не е необходимо да летим до някъде другаде“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *