28/03/2024

Японски учени: Пълнолунието и новолунието правят земетресенията по-мощни

Честотата и силата на земетресенията се увеличава по време на пълнолуние и новолуние, когато приливните сили върху Земята действат най-мощно, твърдят японски учени.

Луната, Земята и Слънцето се въртят не по идеална кръгова орбита, поради което постоянно се сближават и отдалечават. Резултат на сближаването са така наречените приливни сили, които „издърпват“ атмосферата и океаните на Земята по посока на Луната, което създава приливите и отливите.

Подобни процеси се наблюдават и в недрата на спътниците на планетите гиганти.

Сатоши Иде (Satoshi Ide) от университета в Токио и негови колеги доказват, че приливните сили действително влияят върху недрата на Земята, усилвайки земетресенията по време на новолуние и пълнолуние. Те са проучили как Луната е могла да повлияе върху силните земетресения през последните 10-15 години. Сред тях са чудовищното земетресение в Суматра през 2004 г., взело над 300 000 жертви, земетресението в централната част на Чили през 2010 г. и земетресението в префектура Тохоку – Япония, през 2011 г.

Както предположили учените притеглянето на Луната в голяма степен въздейства на поведението и свойствата не на повърхностните слоеве от кората, а върху по-дълбоките слоеве, където се натрупва тектонично напрежение. Притегляйки Земята по-слабо или по-силно Луната променя налягането в скалите, намиращи се на това равнище, благодарение на което силата на земетресенията, възникващи при освобождаването на това напрежение, може да бъде отслабена или усилена.

Иде и неговите колеги проучили как се е изменяло това налягане в недрата на Земята около Суматра, източна Япония и Чили месец преди възникването на земетресенията и съпоставили тези данни с циклите на Луната.

Оказало се, че ден преди всички тези събития е имало или пълнолуние, или новолуние, когато както обясняват геолозите, се наблюдава максимално високо лунно налягане в дълбините на Земята. Сходна зависимост, както показал по-нататъшният анализ на данните, била характерна и за по-малко катастрофичните земетресения.

Колкото по-голяма била силата на земетресенията, толкова по-често те са се случвали в момент на най-силното притегляне от Луната.

Например, разчетът на японските учени показва, че потенциално земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер би могло да бъде усилено реално до магнитуд 8, ако то се случи по време на пълнолуние или нововолуние.

Подобно откритие, според Иде и колегите му, може да се използва за предсказване на силата на земетресенията в момента на появата на първите сеизмични вълни, ориентирайки се по напрежението на скалите в големи дълбочини и колко силно им влияе Луната в конкретния момент. Това ще спомогне да се правят по-точни прогнози и да се спаси животът на повече потенциални жертви в такива катастрофи.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Чудовищното земетресение в Япония през 2011 г. с последвалото го цунами и ядрената катастрофа във Фукушима, стана на 11 март. Това беше само няколко дни преди максимума на така наречената Голяма луна или Суперлуние. А Луната нито се приближава до Земята за един ден, нито се отдалечава за един ден. Тоест върху планетата ни вече са действали силите не на  обичайно новолуние или пълнолуние, а далеч по-мощни космически сили. Тогава неведнъж писахме за тази връзка, но официалната наука твърдеше, че двете събития нямат нищо общо.

Истината е обаче, че не логично да се допуска, че нямат нищо общо, след като при обичайна дистанция Луната размества чудовищни количества вода в океаните на Земята. Да не говорим, че има някои стари хора, които само като погледнат луната и могат с голяма доза достоверност да предскажат земетресение – не по сила или епицентър, а като скорошно събитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *