28/03/2024

Камъни и обиди срещу германски политици

Министърът на правосъдието открил патрон в пощенската си кутия, политик от Зелените бил заплашен с убийство, пред избирателен щаб на Меркел била закачена свинска глава. Атаките срещу германски политици стават все повече.

От няколко месеца насам председателят на Зелените в провинция Саксония Юрген Казек е подложен на тормоз. „Заплашвали са ме с физическа разправа, чувал съм какво ли не: че щели да ми теглят куршума, че щяло да дойде и моето време и други подобни“, разказва той. Списъкът със заплахите и обидите срещу Казек обаче не се изчерпва с вербалните атаки. По мостовете на магистралите неизвестни лица закачвали плакати с обидни послания срещу него, по стените на адвокатската му кантора многократно се появявали драсканици, а в специализираните сайтове за оценяване на работата на различни специалисти по негов адрес изведнъж започнали да се разпространяват отрицателни оценки. Най-силно от всичко обаче го засегнала кампанията срещу неговите родители – заплашили ги, че ще подпалят дървената им къщичка.

Правя го за нас и нашите деца, извика мъжът, който нападна с нож Хенриете Рекер, избрана междувременно за кмет на Кьолн. Бежанската криза разцепи Германия, но най-голямата заплаха сега идва не от пришълците, а отвътре. (20.10.2015)
Трябва ли да се премълчава това?

800 нападения само през 2016

Сходни преживявания имат много политици на най-различно ниво, без значение от партийната им принадлежност. Данните на полицията говорят красноречив език: политиците са изложени на всевъзможни издевателства – плюят ги, ругаят ги, бутат ги, бият ги, замерят ги с какво ли не, дори стрелят срещу партийни клубове. Факт е, че определени групи от населението се радикализират все повече. А ето и какво показват цифрите: от данните на Федералната криминална служба (BKA) излиза, че само през 2016 година е имало над 800 нападения срещу политици, от които 18 са били свързани с пряко прилагане на физическо насилие.

Най-честите деяния са: оказване на принуда, заплахи, нанасяне на имуществени вреди, насъскване на омраза и палежи. 384 от тези нападения са извършени от хора с дясна ориентация, а 97 – от представители на левите среди. Много често мотивите за деянието не могат да бъдат докрай изяснени – в повечето случаи обаче става дума за недоволство срещу определени политически решения. Общински съветник от Саксония-Анхалт например разказва, че функционер на дяснорадикалната Националдемократическа партия (NPD) го нападнал, след като му било забранено да разлепва плакати с екстремистко съдържание. Други политици разказват, че са били замеряни с бомбички или преследвани с коли.

„Склонността към насилие постоянно се увеличава“, заяви министър-председателят на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман. Според неговите наблюдения, основната част от атаките междувременно се били пренесли в социалните медии, а от офисите на депутатите в Бундестага твърдят, че се засилва и броят на мейлите със заплашително съдържание. Особено политиците на комунално равнище са изложени на многобройни атаки. Роланд Данц например, безпартиен кмет на Каменц в провинция Саксония, получил писмо, в което се казвало, че „човешки боклук“ като него „трябва да бъде изгорен жив“. Известен е и случаят с Маркус Нирт, почетен кмет на Трьоглиц в Саксония Анхалт, който се съгласи в градчето да бъдат настанени 40 кандидати за убежище и заради което бе подложен на всевъзможни атаки от страна на дяснорадикалните среди. В крайна сметка Нирт се видя принуден да се откаже от поста си. Впоследствие Нирт заяви, че през цялото време, докато бил обект на атаки, се чувствал изоставен. Не му била оказана никаква подкрепа от демократичните среди. Атаки има и срещу по-високопоставени политици. Германският министър на правосъдието например открил патрон в пощенската си кутия, а пред избирателен щаб на Меркел била закачена свинска глава.

Проблемът е общогермански

Както вътрешното министерство, така и Федералната криминална служба отказват официален коментар по повод данните. Министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер смята, че не е редно насилието да се разглежда на регионален принцип, защото то, според него, не е нито само източногермански, нито само западногермански проблем. Според Йегер, е необходимо навсякъде да се действа последователно срещу неонацистите и всички останали екстремисти, като извършителите бъдат залавяни и изправяни пред съда.

Атаката срещу Хенриете Рекер в Кьолн е най-очебийното доказателство за това, че подобни нападения има и в Западна Германия. Безпартийната Рекер, която междувременно е кметица на града, през есента на 2015 беше нападната с нож от предполагаем десен екстремист. Атаката за малко нe й отне живота.

Юрген Казек, заплашваният политик на Зелените от Саксония иска да остане на поста си въпреки заплахите срещу него. „Станах по-предпазлив и взех редица мерки за сигурност, за да защитя себе си и семейството си. Мисля, че не е редно обаче да се отказваме от работа си – в противен случай само бихме зарадвали онези, които ни нападат“, казва той.

http://www.dw.com/bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *