28/03/2024

Британците биха шута на Европейския съюз

Разликата между гласувалите „за“ и „против“ европейското бъдеще на страната на Brexit е около 1 милион гласа

След 43 години в Обединена Европа Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Това сочат резултатите от референдума за евробъдещето на страната, проведен в четвъртък.

Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%, съобщава Би Би Си.

17 410 742 от подадените гласове са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане, заяви главният преброител в Манчестър.

Разликата е около 1,1 млн. гласа, а избирателната активност на Brexit е 72.1 на сто.

Битката между двата про- и антиевропейския лагер беше изключително оспорвана. През цялата нощ срещу петък привържениците на Brexit и евроинтеграцията на няколко пъти размениха местата си, но нито един от лагерите не успява да се откъсне категорично напред.

Повечето жители на Лондон, Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, a Brexit взе превес в северната част на Англия и Уелс. За оставане в общността са се обявили в Шотландия и Северна Ирландия. В Лондон и големите градове също са гласували за оставане в рамките на Евросъюза.

Към 8.30 ч. българско време резултатите от преброяването на бюлетините от 378 от общо 382 избирателни района, сочат, че около 1 милион повече британци са гласували „за“ идеята страната им да напусне Общността.

В хода на обявяването на резултатите от референдума паундът достигна най-ниското си равнище от 1985 г. насам.

Цената на барел петрол сорт „Брент“ падна с 5%, а тази на унция злато рязко се покачи с 50 долара.

Брюксел също прекара изминалата нощ в нервно очакване. Ако Лондон напусне, Общността ще изгуби не просто един от партньорите си с най-голяма тежест, но и една от държавите, които внасят най-много пари в европейската каса.

Още по-големи опасения буди рискът от ефекта на доминото. Ако все пак се стигне до развод, за първи път в историята ще се задейства член 50 от Европейския договор. Съгласно Договора за Евросъюза, излизането от общността става за две години, през които се договарят условията по раздялата. Като при всеки развод основният въпрос са парите.

Германия например ще поеме основната финансова тежест, защото вноската й в касата на Евросъюза ще нарасне.

Brexit ще засегне и близо 2 милиона британци, живеещи и работещи в Евросъюза. Британските чиновници в европейските институции ще продължат да идват на работа по време на процеса на напускане, но няма да присъстват на заседанията, на които се взимат решенията, пише Нова телевизия. Двегодишният период на преговори по напускането може да се удължи, ако договореното не е по вкуса на всички останали 27 страни-членки.

В първите минути след края на гласуването социологическите агенции обявиха победа за привържениците на Европейския съюз с минимална преднина.

Букмейкърите първоначално даваха превес за оставането в Евросъюза, но рано тази сутрин драматично смениха коефициентите и наклониха към подкрепа за брекзит. На този фон британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години.

 Дейвид Камерън обяви публично, че ще подаде оставка.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *