29/03/2024

Тайните ТТИП-документи: „Кошмарът може да се сбъдне“

Организацията „Грийнпийс“ публикува в интернет документи от тайните преговори за споразумението за свободна търговия ТТИП. От тях става ясно какво точно целят САЩ и как упражняват натиск над ЕС.

Няколко германски медии, сред които „Зюддойче цайтунг“ и обществено-правните телевизии WDR и NDR са получили вчера обширни извадки от тайните документи на преговорите за търговското споразумение ТТИП. 240-те страници са им били изпратени от неправителствената екологична организация „Грийнпийс“. Междувременно организацията публикува анализ на информацията на сайта на интернет-конференцията re:publica. А холандският клон на „Грийнпийс“ пусна документите в пълния им вид в мрежата.

От екологичната организация се опасяват най-вече от това, че споразумението ТТИП ще спомогне за значително занижаване на екологичните стандарти в Европа. Според представите на посредниците от Вашингтон, в бъдеще и в ЕС би трябвало да важи валидният в САЩ „принцип на риска“. А една от възможните последици би била тази, че и в Европа ще могат да бъдат култивирани и консумирани спорни генноманипулирани растения и хранителни продукти, докато не се докаже вредата от тях.

Какво целят САЩ?

„Всичко, което досега е достигало до обществеността от тези тайни преговори, звучеше като кошмар. И сега този кошмар може да стане реалност“, казва търговският експерт на „Грийнпийс“ Юрген Книрш. Много от запознатите с преговорите за ТТИП лица потвърждават пред медиите, че изнесените документи са автентични. А организацията „Грийнпийс“ разполага с оригиналите, както твърди тя самата.

Според информация, публикувана сега от „Зюддойче цайтунг“, САЩ заплашват да блокират облекченията за износ на европейската автомобилна индустрия, за да принудят по този начин ЕС да внася повече американски аграрни продукти. От документите става още ясно, че Америка отхвърля европейското настояване за премахване на частните арбитражни съдилища и замяната им с държавни. „С публикуването на документите, гражданите за първи път ще могат да получат представа за преговорите между САЩ и Европа“, пише германският вестник.

От самото начало на преговорите за ТТИП преди три години, обществеността не е наясно за какво точно се договарят двете страни. Затова и съпротивата срещу ТТИП расте. Докато ЕС публикува официално своите предложения, САЩ държат за запазване в тайна на собствените си позиции. Досега дори депутатите от германския Бундестаг можеха да видят някои от документите единствено в специални затворени помещения.

Идват ли генно манипулираните храни?

„Много е интересно да се види какво всъщност искат американците. Изпратените от „Грийнпийс“ документи потвърждават почти всички наши опасения във връзка с това какви цели искат да постигнат САЩ на пазара на хранителните продукти с помощта на споразумението ТТИП „, казва пред „Зюддойче цайтунг“ председателят на Германското сдружение на потребителите Клаус Мюлер. Вероятно това означава, че генноманипулираните хранителни продукти скоро ще присъстват и в Европа.

На срещата си в Хановер германската канцлерка Ангела Меркел и американският президент Барак Обама призоваха за по-бързо приключване на преговорите за ТТИП. Меркел заяви, че от европейска перспектива споразумението е много важно за икономическия растеж в Европа. А Обама изрази надежда, че преговорите ще бъдат приключени до началото на 2017 година. Поради предизборната борба в САЩ обаче Обама не вярва, че споразумението ще бъде ратифицирано бързо.

http://www.dw.com/bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *