29/03/2024

Би Би Си: През 2050 г. на всеки три секунди някой ще умира от супербактерии

Супербактериите – резистентни на антибиотиците бактерии, през 2050 г. ще убиват по 10 милиона човека всяка година, ако не се вземат мерки за борба с тях. Това е повече от броя на смъртните случаи от рак, отбелязва Би Би Си.

Тези заключения се съдържат в доклада за антимикробната резистентност, поръчан от правителството на Обединеното кралство преди една година.

Докладът е изготвен под ръководството на бившия главен икономист на Goldman Sachs и автор на термина БРИКС Джим О’Нийл. Докладът бе представен на 19 май.

О’Нийл призова спешно да се разработят нови видове антибиотици, както и да се организира кампания за информиране на населението по света, включително и лекарите, за опасностите от супербактерии.

Светът не е виждал нов клас антибиотици вече няколко десетилетия, каза той.

Икономистът обяснява, че сега антибиотици се дават на всички „като бонбони“, и в резултат смъртоносните бактерии като салмонела и E.coli развиват резистентност към тези медикаменти.

Това ще доведе в бъдеще до там, че една проста операция за отстраняване на апендицит може да стане фатална.

Ако не се вземат мерки, до 2050 г. щетите, причинени от супербактерии ще бъдат 100 трилиона долара годишно, се казва още в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *