19/05/2022

Панама пейпърс: Как големите ограбват и разоряват собствените си народи

Панама пейпърс: това най-мащабно разгласяване на тайни досиета в историята на журналистиката извади на бял свят офшорни сметки на политици, престъпници, спортисти и лилиардери. Ето известните дотук факти:

Германският вестник „Зюддойче Цайтунг”, който първи публикува новината за разкритията, съобщава, че става дума за 11,5 милиона документа на общо 214 000 офшорни фирми-папки, основани от панамската кантора Mossack Fonseca. В рамките на разследването по документите са работили журналисти от 80 държави.

Какво знаем дотук

В документите, които вече са известни под името „Панама пейпърс”, се появяват имената на милиардери, политици, спортисти, търговци на оръжие, шпиони, измамници и какви ли не още. Така например фирми-папки са открили приближени на руския държавен глава Владимир Путин и на украинския президент Петро Порошенко. Според журналистическото разследване, през последните години доверени лица на Путин конспиративно са изнесли от Русия над 2 милиарда долара с помощта на фирми-папки.

Една от ключовите фигури в тази схема е Сергей Ролдугин. Според „Зюддойче Цайтунг”, през 1985 година Ролдугин е бил кръстник на голямата дъщеря на Путин. Смятат го за един от най-близките приятели на президента, а сега той се оказва в центъра на мрежата от фирми-папки. Името на Владимир Путин не фигурира никъде в документите, затова пък името на Ролдугин често се повтаря.

„Зюддойче Цайтунг” съобщава, че фирмата на украинския президент Порошенко е била създадена през 2014 година, само два месеца след избирането му за президент на Украйна. До края на 2009 година исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон също е притежавал фирма-папка, в която били депозирани облигации на важни исландски банки. В документите фигурират и имената на роднини на настоящи правителствени или държавни ръководители – например на китайския президент Си Цзинпин и на британския премиер Дейвид Камерън. Офшорни фирми притежават и хора, върху които са наложени международни санкции – например един братовчед на сирийския президент Асад. В списъците е и кралят на Саудитска Арабия.

В рамките на разследването се появяват имената на общо 12 настоящи или бивши правителствени и държавни ръководители, сред които премиерът на Пакистан и аржентинският президент. Сред клиентите на панамската кантора са близо 130 политици от цял свят, включително многобройни министри.

Според „Зюддойче Цайтунг”, документите доказват, че кантората всекидневно е помагала да се заобикалят международни санкции, да се укриват данъци и да се перат пари. Разкритията показват как „една глобална индустрия, предвождана от големи банки, адвокатски кантори и фирми за недвижимо имущество, в пълна тайна управлява собствеността на политици, футболни функционери, измамници, трафиканти на наркотици, но също така на милиардери, спортни звезди и други знаменитости”. Сред замесените са още известният аржентински футболист Лионел Меси, наказаният президент на УЕФА Мишел Платини и членът на Етичната комисия на ФИФА Хуан Педро Дамяни. Журналистическото разследване разкрива и участието на различни международни (включително и германски) банки.

От 1970-те години до днес

Документите са изтекли от анонимен източник. Получени са били най-напред от германския вестник „Зюддойче Цайтунг”, чийто разследващ екип е решил да ги сподели с други медии, понеже огромният обем налагал по-мащабно разследване. В рамките на последната година около 400 журналисти от над 100 медии в 80 държави са работили по „Панама пейпърс”. Разкритите информации се отнасят до периода от началото на 1970-те години до днес.

Бел. ред.: Оригиналното заглавие на DW : „Панама пейпърс: тайните пари на големите“

(Visited 342 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *