26/04/2024

Две думи, които трябва да изтриете от речника си

„Спрете да мечтаете,  време е да  действате. Вземете живота си в своите ръце “ – това е мотото на книгата „Навикът да постигате“ на писателя и професор в Станфордския университет Бернард Рот. Според автора, можем да постигнем целите си, като изключим  само две думи от речника  си.

1. Сменете „но“ с „и“

Какво ще стане, ако  вместо фразата „Аз искам да отида на кино, но  трябва да работя“, вие казвате: „Аз искам да отида на кино и  трябва да работя?“

Според професор Рот, „когато използвате частицата НЕ“,  вие  психологически подразбирате конфликт на действията, дори когато той всъщност не съществува.“ А употребявайки  съюза „и“ вие несъзнателно карате мозъка да задейства и двете части на вашето изречение.

В лингвистиката такива конструкции се наричат ​​сложни изречения с противоположни отношения. В първия случай думи като „но“, „въпреки че“, „обаче“ имат контрастираща стойност, което поставя едната част от изречението в противоречие с втората.

А съюзът  „и“, за разлика от това, има обединяваща, положителна функция, като нито една от частите на изречението не противоречи на другата – те са равни.

Сега, когато сте разбрали това, не казвайте „Искам да си купя нови мебели, но преди това трябва да направя ремонт“ казвайте: „Искам да си купя нови мебели и преди това трябва да направя ремонт.“

2. Заменете „трябва“ и „длъжен съм“ с „искам“

„Това упражнение е много полезно, за да разберете  резултатите от своите действия, особено неприятните, които сами сте избрали“, подчертава Рот в книгата си.

Замяната на глаголите може да промени посоката на живота ви. Ако се събуждате всеки ден и мислите, че трябва да отидете на работа, да  пристъпите към недовършени и безкрайни задачи и по някакъв начин да оцелеете след поредния работен ден, животът ви ще се превърне в хаос.

Съвсем различен ще е резултатът, ако след като се събудите, просто се концентрирате върху това, което ви харесва в работата ви.

Например върху това как облекчено ще се чувствате, когато предадете сложен проект, как ще пиете чай и ще се шегувате с колегите си, как  ще се върнете у дома при близките си и ще прекарате една необикновена вечер. Всичко това, повярвайте, наистина ще ви настрои положително за деня.

Вместо да се чувствате като мъченик на  работното си място, по-добре е да помислите за това, което искате да направите за тази компания, което ще ви позволи да получите награда, да покаже способностите си и да се реализирате. Ако сте неактивни и седите тихо,  мразейки работата си и живота като цяло – всичко ще бъде лошо и за това ще сте виновни само вие.

Както можете да видите, има огромна разлика между „аз трябва да отида до родителите ми“ и „Искам да отида до родителите ми.“ Винаги е по-добре да се използва „искам“, а не „длъжен съм или трябва“, без значение какво се случва.

Прилагането на тези съвети не е лесно, НО  е необходимо, ако ТРЯБВА да постигнете успех и в същото време това е И необходимо, ако ИСКАТЕ да постигнете успех – виждате ли разликата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *