18/04/2024

Лозан Панов: Търсенето на истината у нас наричат преврат

Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат, посочи председателят на ВКС

В емоционално слово председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов заяви, че съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко и да върне върховенството на правото.

„Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат“, посочи председателят на ВКС по време на честването на 135 години от създаването на съда.

По думите му това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и съдебната система.

„Действията й не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват. Противниците й се преследват до край, а тайните й са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани“, заяви Панов. Съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото, посочи председателят на ВКС.

Хората осмислят институциите и техният правилен подбор е най-важната стъпка по пътя към промяната, а не непрекъснатите промени на закони за пред Брюксел, чиято цел винаги е да се печели време, каза Панов.

Непрекъснато тиражиране на лъжата, че начинът, по който се избира ВСС и колегиите на ВСС не е толкова важен, защото тепърва предстоят промени в различните закони и кодекси, които са много по-съществени за реформирането на съдебната система, не я прави истина, каза Панов.

Той отбеляза, че ВСС е органът, който извършва селекцията на магистратите, които влизат в съдебната система, контролира техните действия и избира административните ръководители в правораздаването. Тогава логичен е въпросът кой избира членовете на ВСС и как, посочи председателят на ВКС. Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система, добави той.

В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено, каза Панов, цитирайки президента на САЩ Франклин Рузвелт.

„Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено“, каза Лозан Панов.

Той добави, че преди два дни представителите на политическия елит са спънали конституционните промени, с което са минирали съдебната реформа.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Боже, закриляй този МЪЖ! Жадувахме да чуем от овластен точно това, което казва Лозан Панов. Това разбира се не означава все още, че настъпва желаната промяна. Това засега означава само надежда. Това означава, че свестните в България не са се свършили.

Дано Господ му даде сили да не се отметне от тази си позиция или пък да не го отметне с  рекет задкулисието, дано го огради с цяла чета такива като него и заедно да изритат сега и завинаги тази измет по върховете на властта, която не се умори на смуче кръвчицата на народа и на България!

http://www.vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *