20/04/2024

Папа Франциск: Великите сили говорят за мир, а продават оръжие под масата

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск  призова света да се откаже от идолопоклонничеството на парите заявявайки, че алчността води обществото към гибел.

В скромния си апартамент във Ватикана папата заяви в интервю за френското списание Paris Match, че световната икономическа система в сегашния й вид е “неустойчива.”

“Капитализмът и печалбата не са дяволски, ако ние не ги превръщаме в идоли Те не са [опасни], ако ние просто ги оставим като инструменти,” каза той.

“Но ако парите и печалбите на всяка цена се превърнат в обожавани идоли, и ако алчността [вече] е в основата на нашата социална и икономическа система, обществото ни върви към гибел,” – каза папата.

“Човекът и всички живи същества не трябва да са в служба на парите … човечеството трябва да се откаже от обожаването на парите, а вместо това да се съсредоточи върху развитието на човека и общото благо на бъдещите поколения, които ще живеят на Земята след нас”, – каза той, отбелязвайки, че конференцията за климатичните промени в света в Париж през декември може да помогне да се промени нещо [към по-добро].

Според понтифика християните са реалисти и не са склонни да проповядват катастрофа.

“Въпреки това, ние не можем да скрием очевидното. В света [икономическата] системата е неустойчива,” – заяви папата.

По въпроса за войната в Сирия и Ирак той каза, че светът трябва да действа в условията на “извънредна ситуация”, но отбеляза, че също така трябва да се справи с причините за конфликтите.

“Нека да се запитаме защо има толкова много войни и насилие … Нека не забравяме за лицемерието на световните държави, които говорят за мир, а продават оръжие под масата”, – заключи Папата.

По материали на France Presse

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *