28/03/2024

Как да победим безсънието само за една минутка

Едва ли има човек, който да не се е мятал в леглото по цели нощи с ококорени очи. А на сутринта се е чувствал смазан, вместо отпочинал.

По неписано правило безсънието ни спохожда най-вече  в периодите, когато сме примрели от преумора и един добър сън би ни дошъл като балсам за душата. Но нерядко точно тогава сънят бяга ли, бяга от нас.

В днешно време проблемите със съня са често срещани. Причината според специалистите е непрестанният стрес, в който се намират много от нас.

Чувството за стрес е естествен начин на организма да реагира на потенциално опасна или трудна ситуация и в този смисъл е полезен. Но очевидно, както при много други житейски ситуации, и тук дозата прави отровата. Стресът се съпровожда от проблеми със сърцето и нервната система, които усещаме най-силно вечер, затова и заспиваме трудно.

Според известния американски учен и писател д-р Андрю Уейл има лесен начин да се преборим с безсънието, пише Time. Той включва техника на дишане, наречена „Метод 4-7-8“. Изпълнява се в няколко стъпки:

1. Поставете върха на езика си от вътрешната страна на горната устна, точно пред предните си зъби. Не трябва да го местите до края на упражнението.

2. Издишайте през устата си.

3. Затворете устата и вдишайте бавно през носа си, докато наум преброите до 4.

4. Задръжте дъха си, докато наум преброите до 7.

5. Издишайте отново през устата, докато наум преброите до 8.

6. Повторете същото упражнение още три пъти.

Изпробвалите метода твърдят, че се унасят в сън за по-малко от минута. „Като фокусирате вниманието си върху дишането и нищо друго, вие успокоявате ума си“, твърди д-р Уейл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *