20/04/2024

Руската авиация нанесе удари в Сирия.Третата световна война?

Русия е нанесла първите си въздушни удари в Сирия, след молба от Башар Асад и получено разрешение от Съвета на федерацията.

Руското Министерство на отбраната съобщи, че руски бойни самолети днес са започнали да нанасят удари по позиции на групировката „Ислямска държава“ в Сирия, предаде ТАСС, на която се позова БТА.

Ударите са били нанесени по военна техника, свързочни възли, транспортни средства и складове за оръжия, боеприпаси и гориво.

Източник от сирийските сили за сигурност потвърди новината и уточни, че ударите са били нанесени „срещу позиции на терористите в Хама, Хомс и Латакия“ в северозападната и централната част на страната, предаде Франс прес.

„Руските военновъздушни сили са започнали военна кампания, състояща се от прецизни удари срещу наземни цели на „Ислямска държава“ на територията на Сирия“, съобщи прессекретарят на руското МО Игор Конашенков, цитиран от АФП и „Фокус“.

Информацията за руските атаки най-напред дойде от американски източници.
Американски официален представител заяви, че руското посолство в Багдад е известило американското посолство в иракската столица за ударите в Сирия един час преди провеждането на атаките и е помолило „американските самолети да избягват сирийското въздушно пространство по време на тези мисии“.

Молбата от Асад

Увеличаването на руската военна подкрепа за Сирия е станало по молба на режима в Дамаск. Сирийският президент Башар ал Асад е изпратил писмо до руския си колега Владимир Путин по въпроса, предаде Ройтерс, като цитира изявление на сирийското президентство.

„Всяко увеличаване на руската военна подкрепа за Сирия е ставало и ще става в резултат на искане на сирийската държава“, се подчертава в текста.
Мнение:

По същество Сирия се превръща в арена на конкурентния спор между Иран и Саудитска Арабия за регионално влияние, а руснаците еднозначно застанаха на страната на Техеран. За разлика от времето на Джордж Буш, американците вече не водят политика за военна смяна на режима. Но като съюзници на Саудитска Арабия, те са от другата страна на барикадата. Така в течение на четири години вътрешният регионален конфликт се превърна в глобален. А безуспешните досега посреднически усилия на ООН го усложняват още повече.
Николас Бусе, DW

Сирийското президентство обръща внимание, че молбата на страната до Русия се основава на международното право и споразумения между двете държави. Тя има за цел да защити техните интереси и да гарантира териториалната им цялост, се обяснява в изявлението.

Сирийски военен представител определи решението на Русия като положително и „нещо естествено между държави съюзници и приятели“, предаде Франс прес.

Разрешението от Съвета на федерацията

По-рано днес ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов съобщи, че Москва е отговорила положително на молбата на Асад, като тази сутрин Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, единодушно разреши на руските въоръжени сили да участват в операции в Сирия.

Иванов изрично изтъкна, че ще бъдат използвани само военновъздушни сили.

Адмирал Владимир Комоедов, председател на комитета по отбрана към Държавната дума, обаче разясни, че Русия ще има нужда от сухопътни сили в Сирия, за да охраняват руските военновъздушни бази, използвани за операции в тази страна, както и руските военни съветници и други.

Адм. Комоедов разкри, че Русия ще използва щурмови (по-конкретно Су-25) и разузнавателни самолети, изтребител-бомбардировачи и хеликоптери.

Путин: Всички да ударим ИД

Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че ако терористите постигнат успех в Сирия, те след това ще отидат и в Русия. Той обаче даде да се разбере, че няма да позволи това да се случи.

Единственият начин да се справим с терористите в Сирия е да действаме изпреварващо, подчерта Путин.

Руският президент каза, че е целесъобразно всички страни да обединят усилията си в борбата с „Ислямска държава“ и изрази увереност, че това е възможно.

САЩ: Ударите са контрапродуктивни

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е заявил в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че въздушните удари на Русия в Сирия са контрапродуктивни, предаде Франс прес, като цитира висш американски служител.

Посланието на Кери бе, че въздушните удари на Русия пречат на усилията да се избегне военен инцидент между самолети от армиите на различни страни и че са контрапродуктивни, добавя АФП, като цитира изявлението на американския служител пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН.

„Ние бяхме ясни и държавният секретар Джон Кери беше ясен: този руски ход няма да промени по никакъв начин мисиите на САЩ и коалицията срещу „Ислямска държава“, и конкретно военновъздушните мисии“, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Руската църква: Водим свещена война

Руското военно участие в Сирия се вписва в рамките на свещена война срещу тероризма, заяви Руската православна църква.

„Борбата срещу тероризма е свещена война и днес нашата страна е може би най-активно борещата се срещу него“, заяви говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс.

Един от главните представители на мюсюлманската общност в Русия също подкрепи руското военно участие в Сирия.
„Изцяло подкрепяме използването на руските въоръжени сили в борбата срещу световния тероризъм“, заяви за РИА Новости главният мюфтия на Русия Талгат Таджудин.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-jihad-siria-islyamska-darzhava-20160207

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *