04/08/2021

Признаха за автентично скандално известното „Евангелие на жената на Исус“

Учени от Колумбийския университет в САЩ доказаха, че „Евенагелието на жената на Исус“ не е фалшиво, съобщи Live Science

Специалисти са изследвали мастилото върху парченце от папируса с текст, който мнозина смятат за подправен. Става дума за така нареченото „Евангелие на жената на Исус“, според което Исус е бил женен за Мария Магдалина.

До неотдавна светът нямаше доказателства за тази версия, макар векове наред тя да се е предавала от уста на уста.

Но през 2012 г. професорът от Харвардския университет Карен Кинг заяви, че притежава фрагмент от уникален папирус на коптски език.

Реликвата попаднала при учените от колекционер, пожелал да остане анонимен. Той помолил да му преведат текста. Между другите фрази с упоменаването на жената имало и такава: “ „Исус им каза „Моята жена…“. В текста също така се среща името Мария, откъдето се родила и версията за Мария Магдалина.

Мнозина посрещнаха това откритие враждебно. Казват, че папирусът е само един фалшификат, макар и създаден отдавна. Но проведеният от изследователите от Колумбийския университет анализ на мастилото показва, че този текст е на възраст е 1500-1600 г.

Противниците на тази теория начело с Кристиан Аскеланд от немския Институт за библейски изследвания се позовават на съществуващ подобен папирус – „Евангелие от Йоан“. Той твърди, че двата текста са били написани от един и същ автор.

Но радиовъглеродният анализ доказва, че фрагментът от от папируса с „Евангелие от Йоан“ е не по-стар от 1200 години. Поради това са го възприели като фалшификат.

Но изглежда и този аргумент е опроверган от учените от САЩ. Техният анализ показал, че мастилото на папирусите е различно, а не еднакво, както се е считало досега.

Със сигурност това изследване ще породи още много спорове.

Источник: cont.ws.

(Visited 829 times, 1 visits today)

One thought on “Признаха за автентично скандално известното „Евангелие на жената на Исус“

 1. В Библията, която е сборник с избрани от свещеници, на църковен събор книги, Исус казва, че в последни времена ще се явят множество „доказателства“, които ще имат за цел да отклонят мнозина от християнството. Не всички книги, с които църквата разполага, са включени в Библията, има разминаване във включените книги и в библиите на различните църковни деноминации.
  Така че доказването на една, или друга теория относно християнството, започва да се превръща в разпад, разкол на църквата. А изрично в едно от посланията на апостол Павел се казва „… а ние нямаме навика да спорим …“. Разбирайте го правилно! Бог няма да се доказва на никого. Истинското християнство не е религия. То е вяра, обусловена и развивана на ниво съзнание, т.е. ДУХ и ДУША, водено от Святия ДУХ, т.е. от реалното присъствие на БОГ в съзнанието на някои хора. Защо не на всички хора. Бог не ни дължи обяснения, Той е Суверен и е писано, че Той е избрал своите, т.е. тези с които контактува в различни степени и насоки на ниво съзнание.
  Има много факти, които доказват неговото лидерство. И колкото и да се спори, оспорва, менталните напъни няма да отговорят на нито един от ментално зададените въпроси.
  Комуто каквото БОГ е отредил, това ще бъде. Но едно остава непроменено – пътят, вратата към Създателя е Исус, Божият ХРИСТОС (в превод означава МЕСИЯ, или помазаник).
  Давам тази ограничена информация в качеството си на бакалавър по теология, но най вече като човек видял реалното действие на Бог, видял и чул неща, които не се намират в публичното пространство.
  Нека тези, които са християни да запазят вярата си и нека Бог ги пази и благославя в името на Исус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *