19/04/2024

Признаха за автентично скандално известното „Евангелие на жената на Исус“

Учени от Колумбийския университет в САЩ доказаха, че „Евенагелието на жената на Исус“ не е фалшиво, съобщи Live Science

Специалисти са изследвали мастилото върху парченце от папируса с текст, който мнозина смятат за подправен. Става дума за така нареченото „Евангелие на жената на Исус“, според което Исус е бил женен за Мария Магдалина.

До неотдавна светът нямаше доказателства за тази версия, макар векове наред тя да се е предавала от уста на уста.

Но през 2012 г. професорът от Харвардския университет Карен Кинг заяви, че притежава фрагмент от уникален папирус на коптски език.

Реликвата попаднала при учените от колекционер, пожелал да остане анонимен. Той помолил да му преведат текста. Между другите фрази с упоменаването на жената имало и такава: “ „Исус им каза „Моята жена…“. В текста също така се среща името Мария, откъдето се родила и версията за Мария Магдалина.

Мнозина посрещнаха това откритие враждебно. Казват, че папирусът е само един фалшификат, макар и създаден отдавна. Но проведеният от изследователите от Колумбийския университет анализ на мастилото показва, че този текст е на възраст е 1500-1600 г.

Противниците на тази теория начело с Кристиан Аскеланд от немския Институт за библейски изследвания се позовават на съществуващ подобен папирус – „Евангелие от Йоан“. Той твърди, че двата текста са били написани от един и същ автор.

Но радиовъглеродният анализ доказва, че фрагментът от от папируса с „Евангелие от Йоан“ е не по-стар от 1200 години. Поради това са го възприели като фалшификат.

Но изглежда и този аргумент е опроверган от учените от САЩ. Техният анализ показал, че мастилото на папирусите е различно, а не еднакво, както се е считало досега.

Със сигурност това изследване ще породи още много спорове.

Источник: cont.ws.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *