19/04/2024

Учени: Защо хората затъпяват все повече и повече?

Това ни го внушават от деца – алкохолът води до оглупяване. Резилът е бонус към затъпяването. Учени са изследвали проблема и някои от изводите им са доста интересни.

Алкохолът пречи на невроните да си общуват

Масово е разпространено мнението, че алкохолът умъртвява невроните на главния мозък. Широко се тиражира изразът: „Три чаши убиват 10 хиляди мозъчни клетки“. Но изследователи от университета Вашингтон в Сент Луис са изяснили, че това не е така. С тяхното проучване можете да се запознаете в The Journal of Neuroscience.

Учените не опровергават мнението, че етиловият спирт, съдържащ с в концентрираните напитки, е в състояние да убива живи клетки и микроорганизми. Но това се дължи на антисептичния ефект на алкохолните питиета. А невроните на главния мозък не загиват от етиловия спирт дори в случаите, когато с него се въздейства директно на мозъка.

Екипът под ръководството на Кадзухиро Такудо изяснил, че спиртните напитки влияят върху това както точно невроните на главния мозък взаимодействат помежду си. Алкохолът принуждава особени рецептори да изработват стероиди, които забавят формирането на спомените. Именно поради това хората често не помнят какво е станало с тях след оказалата с в повече порция алкохол. Освен това се забавя и общуването на невроните помежду им, в резултат на което те започват по-лошо да осигуряват предаването на информация. В резултат на това възникват некоординирани действия, проблеми с речта и неспособност адекватно да се реагира на външни дразнители.

Но случаи на гибел на неврони под въздействието на алкохол все пак има – именно с това се обяснява синдромът на Вернике-Корсаков. Въпреки това дори в такива случаи спиртните напитки не са непосредствената причина за възникването на заболяването – то води до остър недостиг на витамин В1, което провокира болестта.

Всъщност употребата на спиртни напитки не е единственото средство за пагубно въздействие върху главния мозък и паметта. Оказва се подобни ефекти причинява цяла редица от обичайни за всеки човек дейности.

Обилната закуска и плодовете рушат паметта

Учени от Монреалския университет изяснили, че мазната храна – например класическата американска закуска от пържен бекон, бъркани яйца и препечени филийки с масло, влияят върху изработката на допамин, хормонът, който влияе върху работата на „системата от възнаграждения“ на мозъка и отговаря за процеса на обучение и формиране на нови навици. Именно поради това навикът да се закусва обилно може да стане причина за забавяне на когнитивната дейност на мозъка и на външните дразнители, а също така и на влошаване на паметта.

Същото влияние върху мозъка оказва и прекомерната консумация на плодове. Съдържащата се в тях захар (фруктоза) пречи на хормона инсулин да извлича енергия от захарта, необходима за функционирането на невроните. С тестовете на специалистите, изследвали проблема, може да се запознаете в списание Neuropsychopharmacology.

Многото задачи и интернет намаляват IQ

Професор Ърл Милър от Масачузетския технологичен институт твърди: Човешкият мозък не е приспособен да изпълнява няколко задачи едновременно. Дори когато на човек сякаш му се получава да върши три неща наведнъж това не означава, че той е способен на това. В действителност мозъкът често превключва от едната задача на другата, а това води до увеличен разход на енергия и бързо изтощаване на мозъка.

Дори честата проверка на електронната поща по време на изпълнението на друга работа може да понижи коефициента на умственото развитие IQ с 10 на сто, твърди Милър. Впрочем постоянното присъствие в интернет е в състояние да повреди нашата памет – имайки възможност да потърси в Гугъл всяка необходима информация човек просто престава да запомня нови данни. Мозъкът привиква да обръща внимание не на това, което трябва да съхрани в паметта, а на това къде точно и в кой сайт може да се намерят необходимите данни. С работата на професор Милър можете да се запознаете на сайта на неговата Лаборатория за когнитивни изследвания.

Риалити програмите пречат на мисленето

Психолози са направили изследване на това как гледането на риалити шоу влияят върху работата на главния мозък на хората. Австрийският учен Маркус Апел провел експеримент, в процеса на който 81 участници гледали риалити шоу, показващо всекидневието на подрастващи хулигани, увлечени по футбола. След гледането участниците в опита били помолени да решат тест, проверяващ тяхното общо ниво на знания – подобен тест те направили и преди да започнат да наблюдават шоуто. Станало ясно, че телевизионната програма действително пречела на хората да мислят – резултатите от втория тест се оказали съществено по-ниски. Авторът на изследването обяснява това с факта, че по време на гледането на риалити шоу човек няма нужда да анализира в дълбочина информацията или пък да я запаметява. В резултат на това мозъкът преминава в спокоен, отпуснат режим на работа и след приключване на предаването се оказва, че не е чак толкова просто да се върне към обичайния си режим.
Подробности за това изследване можете да видите в списание Media Psychology.

Резултатите от горните изследвания навеждат на мисълта, че съвременният начин на живот вече сам по себе си вреди на работата на нашия главен мозък и паметта. Интернет ни съпътства всеки ден. По време на работа ни се налага да изпълняваме по няколко задачи едновременно. А по телевизиите често е трудно да се намери програма, която изисква по-активна работа на мозъка за сметка на всевъзможни риалити шоу-та.

За съжаление това се потвърждава и от статистиката. През тридесетте години средното равнище на IQ започнало рязко да се покачва заради подобряващите се условия на живот и развитието на науката и образованието. В течение на последните няколко десетилетия обаче средният коефициент на умственото развитие се снижава и сега той е с един пункт по-нисък отколкото преди половин век.

Източник: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003041350252&fref=tl_fr_box&pnref=lhc.friends

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *