29/03/2024

Гръцката криза е донесла на Германия 100 милиарда евро печалба

Германия, която заема твърда позиция по отношение на Гърция, е спечелила 100 милиарда евро от кризата в балканската страна, сочи ново изследване, цитирано от „Франс прес“.

Сумата представлява парите, които Германия е спестила от разходите за лихви по германските облигации, които са се понижили заради кризата. „Тези спестявания надвишават разходите по време на кризата, дори ако Гърция изцяло не успее да изплати дълга си“, отбелязват от частния „Лайбниц“ институт за икономически изследвания, базиран в Хале.

„Германия вече спечели от гръцката криза“, допълват от института. Всеки път, когато финансовите пазари са били изправяни пред негативни новини за Гърция през последните години, лихвите по германските облигации падаха и всеки път имаше добри новини, подчертават още специалистите.

Институтът е установил, че от 2010 година Германия е спестила 100 милиарда евро, което е над 3% от БВП. САЩ, Франция и Холандия също са спечелили, но по-малко. „Дори Гърция да не върне едно евро, Германия се облагодетелства финансово от кризата“, се подчертава още в изследването.

http://www.novini.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *