02/10/2022

Гърция изригна с голямо „Не“ срещу кредиторите

Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след победата на „не“-то на вчерашния референдум за изискванията на международните кредитори.
„Не“ на поставените от международните кредитори на Гърция условия за реформи са казали 61,31% от участвалите в референдумa, срещу 38,69%, гласували „дa“.

На площад „Синтагма“ в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата „Не“ и викаха: „Те никога няма да спечелят“, предадога АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват агенциите атмосферата в столицата.

„Посланието „не“ означава, че ние не се страхуваме след всичкия натиск, пред който сме изправени както в Европа, така и в нашата страна“, заяви Статис Ефтимиадис, 47-годишен учител.

„Следващата седмица гръцкото правителство ще има възможността с това „не“ да очаква от брюкселските технократи преговори, базирани на ценностите на демокрацията и равните права в Европейския съюз“, допълни друг участник в празненствата, 65-годишният пенсиониран автомонтьор Константинос Петрас.

Тълпата беше много по-малобройна отколкото при двата митинга, които приключиха кампанията за референдума в петък вечер, отбелязва Франс прес.

Многобройните туристи на площада не останаха безразлични, посочва агенцията и цитира 64-годишната американка Кони Каупър, размахваща гръцко знаменце:

„Мъчно ми е, че страната изгуби толкова много през годините на криза, през които премина“.

Марко, аржентински турист, размахва знаменце на страната си и обяснява, че там са преживели същото.

„Проблемът е, че Гърция не е толкова богата като Аржентина, за да се измъкне. Но ние сме тук, за да ги подкрепим“, казва той.

АНКЕТА: Ще доведе ли „не“-то на референдума до „Грекзит“?

http://dnes.dir.bg/news/

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

(Visited 148 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *