24/04/2024

Загина изключителен математик, на крачка от опровергаването на Айнщайн

Джон Наш е бил на прага на новаторско грандиозно откритие, пише dailymail.co.uk

Математикът, по чиято биография е създаден филмът “A Beautiful Mind” с Ръсел Кроу в главната роля, загина заедно със съпругата си в автомобилна катастрофа миналата седмица.

Три дни преди трагедията той е казал пред свой приятел, че той е открил уравнение, заменящо теорията на относителността.

Джон Наш, който се бори с шизофренията, почина на 86 години на 23 май.

Първокласният математик Седрик Вилани каза, че три дни преди смъртта си Наш е обяснил същността на работата си върху теорията на Айнщайн. Сега обаче стана ясно, че Наш е бил на прага на грандиозно откритие.

Вилани каза за The Times: «Той ми обясни. Смяташе, че е намерил замяна на уравненията на Айнщайн“.

Той също така заявява, че Наш е казал, че тази замяна ще помогне за обяснение на феномена квантова гравитация.

Теорията на относителността на Айнщайн, разработена в началото на 20 век, обяснява, че това, което ние възприемаме като гравитация възниква от изкривяването на пространството и времето.

Известен като блестящ ум и човек Наш е бил свързан с Принстънския университет в продължение на много години. Доскоро той е работил като старши научен математик.

Наш получи Нобелова награда за икономика през 1994 г. за работата си по теорията на игрите, която предложи разбиране на динамиката на човешката конкуренция. Концепцията на Наш е считана за една от най-влиятелните идеи на 20-ти век.

Само преди няколко дни Наш получи премията на Норвежката академия на науките и литературата в Осло.

http://bg.checkonline4you.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *