28/03/2024

Умът – най-мощното лекарство

Изследване върху ефекта на плацебото прави невероятни разкрития за силата на вярата и ума. Плацебо са били създадени, за да могат в клинични проучвания да се контролират внушението, въображението и пристрастяването, както при изследователите, така и при пациентите.

Когато плацебо били представени за първи път в медицински изследвания, изследователите още не са знаели как се предизвиква този ефект. Когато неврологията се е развила достатъчно, станало ясно, че вярата предизвиква много специфични и мощни физиологични реакции.

Изследванията показват, че съществуват множество плацебо ефекти, т.е. има много начини плацебо да влияе на тялото и ума и да лекува в зависимост от терапията или състоянието. Това изследване показва, че плацебо ефектът е резултат от освобождаването на определени невротрансмитери.

Не случайно фармацевтите се плашат от думите “плацебо ефект”. В клинични опити е доказано преимуществото на плацебо над активните лекарства и особено над антидепресантите.

Антидепресанти срещу плацебо

През 1998 г. изследователи публикували анализ на ефективността на шестнадесет антидепресанти. Те открили, че 25% от ефективността се дължат на специфичното действие на лекарството, 25% се дължат на спонтанна ремисия, а останалите 50% се дължат на ефекта на плацебо.

Десет години по-късно бил публикуван друг анализ от клинични тестове на четири съвременни антидепресанти. Той показал, че антидепресантите действат само върху пациенти с лека форма на заболяване. На пациенти с умерена форма на депресия тези антидепресанти изобщо не са повлияли.

Умът като лечител

Изследване на ефекта на плацебо доказва, че умът е способен на велики подвизи в изцеление на тялото, което наистина не е изненада, имайки се предвид, че тялото е една изключително интелигентна система.

Хората са успявали да се лекуват много преди откриването на модерните медицински техники. В продължение на хиляди години шаманите са лекували, като често се прибягвали и до ефекта на плацебо. Те давали на пациентите надежда и чрез очакванията умът инициирал промени във физиологията, при което тялото само се лекувало.

Психосоциални фактори на плацебо ефекта

Оказва се, че плацебо ефектът е в силата на вярването и е свързан с множество психосоциални фактори. Един от тях е очакването, което се отнася до намаляване на тревожността или до очакването на наградата. Друг фактор е социалният елемент, при който пациентите оздравяват, защото виждат как другите хора около тях се излекуват.Плацебо ефектът вниква в сложността на съзнанието и показва колко малко знаем за ума и способността му да лекува. Събират се научни доказателства за възможността съзнанието да има неограничени оздравителни способности.

Плацебо наподобява ефекта от вземането на лекарства

Изследванията показват, че плацебо наподобява ефекта на лекарствата, когато пациентът е бил подложен на медикаменти преди него. И което е още по-невероятно, плацебо ефектът може дори да се засили въз основа на това, което е казано на пациента по отношение на лечението.

Ритуал на терапевтичен акт

Плацебо ефектът е явление, което започва в ума, води до клинично подобрение, и е тясно свързан с ритуала на терапевтичния акт. Този ритуал включва фактори като хората в стаята, изречените думи и цвета на хапчето.

Един от най-важните елементи, които предизвикват очаквания и убеждения, е словесното внушение. Думите като част от терапията имат мощен ефект върху тялото. Това е важно да се знае, защото собствените ни думи базирани на нашите вродени вярвания, са част от собствената ни терапия всеки един ден от живота ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *