25/04/2024

Три широко разпространени мита за водата

Без съмнение водата е основата на нашия живот. Без нея човек не може да издържи повече от седмица. Водата съставлява до 60% от теглото човека и играе особено важна роля в нормалното функциониране на тялото. Поддържането на водния баланс е много важно, но не на последно място е важно човек да е наясно с това, което прави.

Водата може лесно да се превърне в истинска отрова, която може да нанесе на организма големи вреди. Спомнете си за средновековните мъчения с вода. В момента има цяла поредица от митове за хидратацията, които не само са неверни, но също така може и да ви навредят. Следва да ги развенчаем.

Два литра на ден

Това е най-известното и едно от най-смешните правила, следвани от много голям брой хора. Всичко започва с една статия, която си позволява да публикува в списанието на Американското физиологично общество професор Хайнц Вaлтин, без да си прави труда да търси каквито и да било доказателства.

В действителност, няма точни данни за това колко вода трябва да се пие всеки ден. Това зависи от много фактори: телесно тегло, температурата навън, ежедневни дейности, здравословното състояние към момента и най-важното – от храната, от която тялото си набавя до 40% от необходимата му вода. Така че, колко вода трябва да се пие? Доверете се на тялото си. Жадни ли сте – пийте.

Жаждата е признак за дехидратация

Строго погледнато това е вярно. Жаждата се предизвиква намаляване на съдържанието на вода в организма. С цели 2%. Не е толкова страшно, нали? Това означава, че не бива да изпадате паника при най-малкия признак на жажда. Тялото само ще ви покаже кога нивото на опасност е червено: когато дехидратацията е 8%, ще усетите виене на свят и други неприятни симптоми.

Вода и токсини

Широко разпространено е мнението, че водата отмива токсините от организма. Това не е съвсем вярно. Една популярна заблуда гласи – многото вода ще помогне на тялото ви да се справи с последиците от тежкия уикенд. В действителност, достатъчното количество вода поддържа функционалността на водния метаболизъм, който е част от естествения процес на детоксикация на черния дроб. А твърде много H2O може да предотврати този процес, тъй като изобилието на вода намалява концентрацията на сол в кръвта. Това на свой ред може да доведе до увреждане както на черния дроб, така и на бъбреците.

http://bg.checkonline4you.com/3-mita-za-vodata/

Снимката е на http://woman.hotnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *