18/04/2024

Огромни астероиди ще се сблъскват със Земята на всеки 2000 години

Големи астероиди или фрагменти от тях ще се сблъскват със Земята на всеки 2000 години според оценките на учените.

Всяка година, дори всеки месец напоследък, с помощта на различни професионални, а също и на любителски методи на наблюдение, се откриват все нови и нови околоземни астероиди с различни размери, яркост и маса. Те са от различен вид и с разнороден състав.

Според Американската космическа агенция НАСА всеки ден планетата ни е бомбардирана от космически прах  и от парчета от астероиди, чиято обща маса достига 100 тона.

Астероиди с размерите на автобус ще падат върху Земята     и ще предизвикват трагични стихийни бедствия на всеки 2000  години, смята астрономи.

Според учените астероиди с размери до 25 метра в диаметър обикновено изгарят в земната атмосфера и практически не представляват опасност за жителите на планетата. Но космически тела с по-голям размер могат да причинят големи щети на Земята.

Междувременно днес покрай Земята прелита астероидът 2015 JF1, който бе открит едва преди няколко дни – на 12 май, от автоматичния телескоп Маунт Лемън. Той ще премине на разстояние около 300 хил. километра, което си е доста близо. Независимо от това обаче няма никаква опасност според астрономите за Земята тъй като траекторията му е такава, че не би могла да доведе до сблъсък с планетата ни.

Бел. ред.: Ако най-предстоящият удар на астероид по планетата ни е след 2000 г. най-вероятно човечеството (стига да не се е изклало собственоръчно) ще се справя лесно с тези неканени космически гости като в компютърна игра. Вижте къде излетяха модерните технологии за едни смешни стотина години. Така че не се знае кой кого ще блъсне. Да се надяваме, че първият поред от прогнозираните удари е далеч във времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *