20/04/2024

Всичко се събужда (снимки)

Омаляха от чакане на пролетта тази година цветя, дръвчета, треви, прелетни птички. Достатъчни бяха обаче само два поредни топли дни и живот започва да блика отвсякъде.

Снимка0057Снимка0061Снимка0060Снимка0063Снимка0066Снимка0058Виждали ли сте дафинов лист да цъфти? Ако отговорът е да, то вероятно е било малко по-на юг от България. На пук на 6-месечната зима, или може би тъкмо тя да е провокаторът, в този двор в Западна Тракия за първи път от десетилетия дафиновият лист всеки момент ще цъфне. На снимката са само набъбналите му пъпки.

Синият облак е щедро цъфнал розмарин. А жълтите и кафяво-жълтите цветя са на едно забравено и много разпространено преди стотина години във всеки селски двор цвете – ароматният шибой.

Пчелите веднага надушиха розмарина и по цял ден му налитат.

А пък някои от растенията са направо безразсъдно смели – избраха да пуснат корени в едни голи камъни. Е не всички – тези, на които им викат пустинни рози, са сложени там от човешка ръка. Но красивата билка с копринени листа Змийско мляко – много полезна срещу брадавици, да не види нещо – сама се настани там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *