19/09/2020

Позлатяват и вдигат иконостаса в църквата “Свети Николай”

На 15 до 27 април април екип дърводелци и резбари от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев” ще пренесе и ще започне да монтира 1,5-тонния иконостас на църквата “Свети Николай” в Пловдив. Той ще бъде превозен на части. Долната част на иконостаса, която се състои от 6 модула ще бъде транспортирана до храма в сглобен вид, защото размерът от 0,90 м х 2,40 м позволява превозът да стане наведнъж. Втората част е изцяло сглобяема и ще се превозва на части.

Това истинско произведение на изкуството бе изработвано в продължение на месеци в работилницата на гимназията и в сътворяването му взеха участие петима учители, двама майстори по практика, както и най-запалените ученици, които помагаха тук дори по време на великденската ваканция. Иконостасът е с размери 7,25 метра х 7,50 метра, като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. Според Иван Богданов – помощник директор в Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, монтажът на новия иконостас ще отнеме около 10 дни. Автор на идейния и работния проект е Румен Цветков, който извършва и най-фината част от работата по иконостаса – дърворезбите и позлатата. Една от причините за избора на липа за резбованите орнаменти на иконостаса е възможността в един момент те наистина да бъдат покрити с фин слой злато. Сега обаче покритието е със специален свръх тънък материал “Варан”.

Какво представлява иконостасът на най-новия пловдивски храм “Свети Николай”? В средата му са така наречените царски двери с две кръгли икони и изображение на празника Благовещение, а отстрани е царският ред. Отгоре са подредени евангелистите и апостолите. В средата е Тайната вечеря на Исус от неговите последни дни. На нея, според евангелското сказание на Йоан, Христос казва на своите 12 апостоли, че един от тях ще го предаде. Третият ред – най-високият, завършва с Разпятието. Тази подредба е канон, който се следва от Българската православна църква.

Резбарите от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев” са избрали за резбоване липата, защото това дърво е меко и фино. То е и най-добрата основа за олтарната позлата. Техниката на резбоване и оформлението на иконостаса са съобразени с руските църковно традиции и на пълно отговаря на замисъла и изпълнението на храма “Свети Николай”.

= За храма =

Идеята за вида на църковния храм “Свети Николай” грабва неговия дарител Кирил Василев – собственик на фирма Хелиос метал център ООД – при едно работно посещение в Украйна, гр. Николаевск. По предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай храмът е изпълнен не като точно копие на оригинала в Николаевск, а е 2,5 пъти по-голям. Допълнително е издигната /встрани от храма/ и високата 24 метра камбанария. За първи път в историята на строителството на храмове в България тук е издигнат метален купол. Куполът на храма „Св. Николай“ е с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 метра. Металните конструкции, използвани тук, правят новия храм по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение с познатото стандартно строителство.

Поставянето и монтирането на иконостаса е част от подготовката за освещаването на храма, което ще бъде на 9 май – на празника на Свети Николай Летни.

Автор: Михаил Ванчев

(Visited 335 times, 1 visits today)

One thought on “Позлатяват и вдигат иконостаса в църквата “Свети Николай”

  1. Отвратителна конструкция тази църква, в типичен руски кичозен стил. Но какво да се прави, нали сме си безмозъчни русолизци… А и Дядо Фанатик Николай е руски възпитаник и вероятно тяхно ченге.
    Т.Н. спонсори са двама дърти комуняги, които навремето гонеха хората „от храма“, а сега пари дават за нови храмове.Руски естесвено – парите и съответно и храмовете, защото се знае зависимостта между плащача и поръчващия музиката – трябва да са едно и също лице.
    Много беден, но за сметка на това – изключително проЗД народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *