25/09/2020

Слънчево затъмнение утре. Ще ослепеете, ако го гледате незащитени

Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава утре – на 20 март 2015 г.  от територията на България. За последен път на това космическо явление бяхме свидетели на 11 август 1999 г. Няколко дни след това страховито земетресение с епицентър град Измит удари Турция. Загинаха десетки хиляди, а разрушенията бяха огромни. Да се надяваме този път размине без  съпътващи бедствия.

Ето какво показват изчисленията на астрономите: над северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагa Шпицберген слънчевият диск ще се скрие напълно. Над Европа, Исландия, Северна Азия и Северна Африка ще се наблюдава частично затъмнение.

У нас затъмнението ще започне в 10:42 ч. Най-пълно ще е в 11:49 ч. Тогава Луната ще закрие 53% от Слънцето.

ВНИМАНИЕ! Специалистите предупреждават, че дори взирането само за няколко секунди в затъмнения диск на слънцето са достатъчни, за да  останете слепи за цял живот.

Ако нямате специални очила, набавете си тъмно стъкло, през което да наблюдавате феномена, казва Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Важното е да не го гледате с невъоръжено око!

А ето и някои любопитни факти:

– Това е най-голямото слънчево затъмнение от 1999 г. насам.
– И ще е последното пълно слънчево затъмнение за следващите 11 години.
– Според астролозите, на 20 март ще се обединят три важни събития: Слънчево затъмнение, Новолуние и преминаване на Слънцето от Риби в знака на Овена. Подобни съвпадения се срещат рядко и се свързват с край на един цикъл и началото на нов. Очакват се значими промени в живота на хората.
– Слънчевото затъмнение винаги е придружено от Лунно. Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава на 4 април, но за съжаление няма да е видимо от България. Времето между двете небесни събития астролозите наричат „коридор на затъмненията“. Смята се, че действията, които предприемем тогава, ще окажат огромно влияние върху живота ни през следващите години. Астролозите ни съветват да се вслушаме в интуицията си, която ще се изостри през този период.

– Прабългарите вярвали в силата, която им дава слънчевото затъмнение. Говори се, че една от битките им срещу китайците е спечелена именно по време на този феномен. С помощта на своя календар прабългарите изчислили кога ще е моментът на затъмнението и избрали този ден, за да нападнат врага.
– В Индия се смята, че трябва да се изкъпеш непосредствено преди и след слънчевото затъмнение, за да се пречистиш от влиянието на злите духове.

Ето какво казва за затъмненията известният астролог Джоузеф Кейнър: „Затъмненията символизират възраждане и обновяване. От векове те показват настъпването на промяна. И за отделните хора, и за нациите, тези небесни явления вещаят край на старите режими и начало на новите цикли. Те носят също така и моменти на избор, в които ние осъзнаваме колко много влияние имаме над нашата съдба.“

Вярваме или не вярваме в това не губим нищо, ако се вслушаме във вътрешния си глас, ако забравим страховете си и действаме смело!

http://www.gnezdoto.net

(Visited 476 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *