28/03/2024

Професор Детрез: Непоследователността на Великите сили е потресаваща

…Главната причина за конфликта в Украйна е военноморската база на полуостров Крим, която руснаците не искат да загубят, а още по-малко искат тя да попадне в ръцете на НАТО, което би се случило, ако Украйна стане член на Северноатлантическия алианс.

За мен обаче е потресаваща безсрамната непоследователност, която в случая проявяват така наречените „Велики сили”, казва професор Раймонд Детрез (на снимката). Ако Украйна може да се отдели от Съветския съюз, защо да не могат руските области да се отделят от Украйна? Ако за Запада руснаците в Източна Украйна нямат право да се отделят от Украйна, как тогава косоварите имаха право да се отделят от Сърбия? И обратно: ако за Русия рускоезичните региони имат право да се отделят от Украйна, защо тогава чеченците нямат право да се отделят от Русия? И така нататък, и така нататък.

Всяка промяна на границите като че ли създава повече проблеми, отколкото решава.

Професор Раймонд Детрез (67 г.) е балканист, директор на Центъра за югоизточноевропейски изследвания към университета в Гент (Белгия) и преподавател в Католическия университет в Льовен.

Бел ред.:  Този текст е извадка от интервю на професора за Дойче Веле. Всъщност основната тема в него са митовете и истините за освобождението на България от турско робство.

Разбираемо е, че всички сме болезнено чувствителни на тази тема. Не е разбираемо обаче, когато не си даваме сметка, че историята и събитията – и най-вече мотивите и причините за последиците от тези събития, не са съвсем такива, с каквито манипулативно са ни пълнили главите.

Замисляли ли сте се защо само няколко години след така жадуваното Освобождение българите се разделят на русофили и русофоби? От къде се пръкват русофобите? Това са почитатели на робството ли? Едва ли – вероятно са виждали някои доста нелицеприятни неща, които са им докарали специфичната фобия – вижте подробности ТУК.  Другите пък са си затваряли очите и са прощавали заради Освобождението. Разделението е било яростно – също като сегашното разделение на русофили и русофоби.

Толкова бурно нетърпими са чувствата на едните и другите и сега, че все още не можем спокойно и обективно да дадем оценката, която Освобождението заслужава, но и да научим задкулисиуето на онези времена и мръсните игри на великите сили за сметка не само на България, но и въобще – на по-малките народи. Рано или късно всичко ще си дойде на мястото.

Времето ще подреди всичко по точните рафтове. Стига България и българите въобще да оцелеят. Справили са се с вековни чужди поробители. Но сегашните й унищожители – родните ненаситни политици, са на път да ударят в земята поробителите и да затрият и българите, и държавата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *