07/06/2023

Стивън Хокинг: Извънземни номади могат да ни пленят и колонизират

„Извънземните могат да възприемат човешкото общество като примитивно и незначително и да нападнат нашата планета заради природните й ресурси“.

Половин век лов по Проекта за търсене на извънземен разум (SETI — Search for Extra-Terrestrial Intelligence) няма никакъв резултат. Междувременно известният физик Стивън Хокинг (на снимката) вярва, че провалът на SETI и други, които се надяват да осъществят контакт с извънземен живот, може да е нещо добро: извънземните, казва той, може би, не ни харесват.

Хокинг разви своята хипотеза в четири серийния телевизионен филм по канал „Дискавъри» (Discovery Channel) и предизвика бурни реакции.

Той отдавна смята, че съществува извънземен живот, поне на базата на необятността на Вселената. А голяма част от това, което е извън нашата планета е само един прост микробен живот. Но въпреки това „нови“ цивилизации наистина може да съществуват и да са на много по-напреднал етап от нашата. Това не означава, че с тях можем да бъдем приятели.

„Ние трябва да погледнем себе си, за да разберем как интелигентен живот може да се превърне в нещо, с което не бихме поискали да се срещнем. Представям си, че те биха могли да живеят в големи кораби, след като са изхарчили всички ресурси на родната си планета. Такива напреднали извънземни може да са станали номади, интересуващи се от пленяване и колонизиране на всяка планета, на която те могат да попаднат“ (The Times).

Ако извънземните все пак решат да погледнат нашата бледа синя точка* то, предсказва известният британски учен, те могат да дойдат при нас не в духа на мир и разбирателство, а по-скоро в духа, с които европейците са завладели и колонизирали американските индианци и каквото са сега Съединените щати. Тези извънземни може да възприемат нашето човешко общество като примитивно и незначително, и да нападнат нашата планета заради природните й ресурси, казва казва ученият.

Въпреки твърдението на Хокинг, че контактуването, което искат да осъществят учените от SETI, би било много рисковано за нас, той е също така разглежда възможността за това, че никога няма да имаме такава възможност, дори ако напреднали цивилизации от далечни светове съществуват.

„Може би те са се взривили веднага след като са открили, че E = mc2. Ако за развитието на цивилизациите са необходими милиарди години, те могат да изчезнат, както се казва, „за една нощ“, след което, за съжаление, ние няма да имаме никаква възможност да научим нещо за тях „(MSNBC).

*Бел. ред.: Бледа синя точка – така изглежда планетата Земя, заснета от периферията на Слънчевата система. А изразът „бледа синя точка“ е на легендарния Карл Сейгън. Преди сондата Вояджър, на която лети и песента „Излел е Дельо Хайдутин“ на Валя Балканска да напусне Слънчевата система, на Сейгън му хрумва да поиска от ръководителите на полета да обърнат камерата на „Вояджър“ към Земята. Изпратените кадри са зашеметяващи – обратното на грандиозни.

След много, ама много внимателно взиране в безкрайността се вижда една бледа синя точка – малко по-голяма от прашинка. Планетата ни изглежда малка, крехка и много кротка. И поне за пет минути осъзнаваш при тази гледка, че всички – искаме или не искаме, сме космонавти, че живеем върху една крехка и уязвима тресчица, която плува в безкрайния и не съвсем дружелюбен океан на Космоса.

Долните ни страсти и реките от кръв, които сме пролели през хилядолетията и които проливаме и сега, не се виждат. От Космоса изглеждаме добри. Но ако имахме технологиите на извънземните за другите цивилизации щеше да стане наистина страшно…

http://nepoznato.energetika-bg.com

(Visited 1 222 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *