18/04/2024

Екокари в зелена инициатива на Балканкар Рекорд АД

Серия от 62 екологични мотокара на природен газ ще произведе и изнесе в Чехия и Полша до края на годината най-големият български производител на кари Балканкар Рекорд АД – Пловдив.

Разработката на новите машини е поверена на петима инженери, ръководени от инж. Георги Вълков – технически директор на компанията със активната помощ на мениджъра по производство инж. Иван Калев. Той припомня, че фирма Балканкар Рекорд е произвела първия метанов прототип преди 10 години, но тогава евтините дизелови горива в страната не оставят шанс за новата технология.

Сега природният газ /метан/, който се ползва в моделите „Рекорд 2 Е“ е почти два пъти по-евтин от дизела и с около 50 на сто по-евтин от пропан-бутана, което предопределя нарастващото търсене на новия ни продукт в ЕС, коментира инж. Вълков. С едно зареждане нашият екокар работи пълна работна смяна, а товароподемността на модела „Рекорд 2 Е“ е от 2,5 тона до 5 тона. В нашите разработки обаче сме заложили и супер машина, която ще вдига 12 тона, заяви инж. Вълков. Част от детайлите и възлите за новия кар закупихме, но други изработихме сами, защото просто няма такива аналози на пазара – в това беше нашето предизвикателство, заключи инж. Вълков.

Бизнес инициативата за новите кари е дошла от чешкия представител на Балканкар Рекорд АД, който информира централата, че в страната няма достатъчно мотокари на метан, а търсенето е голямо. Чешките индустриалци са оценили предимствата не само на по-евтиното гориво, но и на екологичните ефекти, намаления шум на двигателя и съответствието с изискванията на европейското законодателство за работа в затворени помещения и чисти производства, коментира Петър Петров – изпълнителен директор на Балканкар Рекорд АД. Като добавим и фактът, че екокарите имат цена, равна на останалите кари, това прави инвестицията в тях възвратима само за 5-6 години от по-евтиното гориво, коментира директорът на фирмата.

Колкото до екологичния ефект, българската компания все още няма своя методика за изчисляването му, но създателите на „Рекорд 2 Е“ са убедени, че това е перспективата за каростроенето в следващите години.

В България екокарите все още са малко познати, защото повечето индустриални предприятия нямат създадени собствени газ-зарядни станции за синьо гориво. Внасяйки първите екокари в Чехия производители на мобилни станции проявяват интерес за съвместен бизнес. Те имат мобилни метан-станции, които могат да бъдат включени дори в домашна газовата инсталиция. Считаме, че това ще даде тласък на търсенето на екокари и в България в най-скоро време, заключи инж. Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *