27/05/2022

Рубини: 2015 – година на разделение, неравенство и нестабилност

Ръководителят на консултантската фирма Eurasia Group Иън Бремер и основателят на експертния център Roubini Global Economics Нуриел Рубини са признати световни анализатори в областта на политическия риск. Във вторник те представиха ежегодната си прогноза за това от какво в геополитическия и икономически пейзаж да се опасяваме през 2015 г.

Преди години професорът по икономика в Нюйоркския университет Нуриел Рубини се прочу с предсказанието си за спукването на кредитния балон, което ще предизвика световна финансова и икономическа криза. Но тогава световното стопанство изживяваше бурен подем и никой не пожела да го чуе докато балонът не гръмна и не порази повечето от нас като атомна бомба.

Ето техните пет основни извода от това, което казаха пред заместник-главния редактор на Time Р. Форухар.

Руската заплаха се оценява като основен политически риск, особено за Европа

Според Бремер има голяма вероятност в резултат на падането на цените на петрола и нарастващите проблеми в икономиката на Русия, Путин да стане по-опасен и непредвидим. Различията между САЩ и ЕС по отношение на Путин и Русия показват, че има пукнатина в трансатлантическите отношения.

В известен смисъл, Америка е все по-изолирана

САЩ се отделят от останалата част на света икономически и политически. Според Рубини (на снимката), единственият светъл лъч на икономическата карта тази година в световен мащаб е Америка, която показва стабилно възстановяване. От друга страна, се чувства как САЩ и политически се отделят от другите страни, което демонстрира отсъствието на Барак Обама в Париж на митинга срещу тероризма.

Според Бремер обаче подобни аргументи са погрешни. САЩ демонстрират своята сила чрез всички видове оръжейни арсенали (както безпилотни самолети, така и икономически мерки), което позволява на Вашингтон да действа самостоятелно. Отсъствието на Обама по време на марша в Париж Бремер оценява, че е по-скоро груб PR гаф, отколкото целенасочено действие.

Ниските цени на петрола няма да се задържат вечно

И Рубини, и Бремер определят като погрешно общоприетото мнение, че Саудитска Арабия не намалява производството и реализира натиск върху цените, за да навреди на Русия и Иран.

„Всичко е въпрос на икономика,“ казва Рубини. Според него, Саудитска Арабия просто се опитва да избута конкурентите от пазара (включително и шистовия петрол в САЩ), за да увеличи своя пазарен дял.

Китай остава голяма загадка

Икономическият растеж на Китай несъмнено се забавя. Но не говори ли укрепването на властта на Си Цзинпин, че в страната предстоят пазарни реформи, безпрецедентни от времето на Дън Сяопин? Или е по-скоро знак, че Китай се е върнал в мрачните дни на Мао Цзедун, когато несъгласието можеше да доведе до затвор?

Бремер се надява, че Китай ще направи пробив в посока на подкрепа за малкия бизнес и социалната стабилност. Рубини не е толкова оптимистичен, вярвайки, че икономическият модел на страната все още се основава на евтина работна ръка и евтин капитал. И двамата експерти са съгласни, че 2015 г. ще бъде повратна точка за Китай.

Според Рубини ключовите думи през 2015 г. ще са разделение,  неравенство и нестабилност.

И в политиката, и в икономиката се разрушават старите съюзи и се формират нови такива. Религиозните конфликти в Близкия изток и Северна Африка ще се влошат, а след това ще започнат да затихват. Европа се движи към страховита дефлационна дългова спирала, която ще събуди ултрадесните сили (обърнете внимание на нарастващата популярност на Марин Льо Пен във Франция). Забавянето в Китай и спадът в цените на петрола ще взривят геополитическия пейзаж.

Пазарите ще бъдат непредсказуеми тази година, така че затегнете коланите.

nepoznato.energetika-bg.com

(Visited 286 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *