20/04/2024

Радикални ислямисти избиха 12 журналисти в Париж

12 души бяха убити при стрелба в редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо“ от 3-ма мъже, които обявили, че са от Ал Кайда. Нападателите избягаха.

Четирима водещи карикатуристи на „Шарли ебдо“ и двама полицаи са сред убитите при нападението, предаде АФП, цитирана от БТА.

20 души са ранени, петима от които в критично състояние. Сред пострадалите са и трима служители на реда, съобщи представител на парижката полиция, цитиран от АП.

Карикатуристката Корин Ри, известна като Коко, разказва пред френските медии, че тя е пуснала нападателите в сградата, където е редакцията на списанието.

„Заплашиха ме и аз набрах кода, за да отворя вратата. Застреляха Волински и Кабю…Всичко продължи пет минути. Аз се скрих под бюрото си. Нападателите говореха перфектен френски и казаха, че са членове на Ал Кайда“, обясни карикатуристката.

Напускайки местопрестъплението, терористите застрелват полицай, отнемат колата на шофьор и бягат с нея. По-късно автомобилът е открит изоставен. В ход е операция по издирването на стрелците.

Убитите карикатуристи са Шарб, Кабю, Тинюс и Волински, пише в. „Паризиен“.

Шарб е псевдоним на 47-годишния Стефан Шарбоние, директор на редакцията от май 2009 г. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание „Хара-кири”, предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричния вестник. Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак.

Кървавата атака срещу редакцията на списанието е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Той увери, че са предприети всички мерки за „възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт“.

По информация на АФП нападателите крещели: „Отмъстихме за пророка (Мохамед)“, когато открили стрелбата.
Те викали още „Аллах Акбар“ (Аллах е най-велик).

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на „Шарли ебдо“, което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието. Те са знаели и новия адрес на „Шарли ебдо“.

Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати „Калашников“ и пушки-помпи, отбелязва ТАСС.

Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 г., отбелязва АФП.

Според полицейски източници, начинът на действие, спокойствието, решимостта и ефективността на нападателите са знак, че са преминали засилено военно обучение, предаде „Фокус“.

„Това се вижда по начина, по който държат оръжието, по спокойното и хладнокръвно движение. Със сигурност са преминали военно обучение. Те не са просто някакви луди, които действат необмислено”, казва един от полицаите.

Според друг полицай най-шокиращото е хладнокръвието им.

„Те са обучени в Сирия, Ирак или другаде, може и във Франция, но със сигурност са преминали обучение”, казва той.

„Нападението е дело на ислямисти. Този терористичен акт е извършен от фундаменталисти ислямисти. Това не е първото покушение в западните страни, включително Франция, за последните седмици“, заяви лидерката на френския „Национален фронт“ Марин льо Пен, която е и евродепутат.

Час преди атаката от списанието публикуват в Туитър карикатура на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади. На нея Багдади отправя най-добри пожелания, най-вече за много здраве.

Снимката е на EPA/БГНЕС 

http://dnes.dir.bg/news/strelba-paris-spisanie-jihad-18199722

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *