25/04/2024

Възхитително видео ни пренася до „Кладенеца на желанията“

Впечатляващо видео започва с панорама на южната част на Млечния път, след което ни пренася в пътешествие към разсеяния звезден куп NGC 3532, наречен още „Кладенецът на желанията“.  Преливащото в различни цветове звездно струпване е създадено то 2,2-метровия телескоп MPG/ESO в обсерваторията ESO край Ла Силя – Чили.

Някои от звездните купове все още сияят с гореща синя светлина, но много по-масивни членове на струпването вече са станали червени гиганти и светят с тъмно-оранжев оттенък.

„В тази група звездите са на около 300 милиона години. По стандартите на разсеяните купове това е средна възраст.  Тоест това са звезди, които са се зародили с умерени маси и сега все още сияят със синьо-бяла светлина. Но по-масивните членове на купа вече са изчерпали своите запаси от водородно гориво и са станали червени гиганти. В резултат на това струпването е богато и на сини, и на оранжеви цветове.

Звездите, които първоначално са имали най-голяма сред всички останали маса, вече отдавна са изживели своя кратък, но ярък живот и са избухнали като свръхнови. В купа има и множество по-слабо забележими с по-малка маса звезди, които живеят дълго и светят с жълт или червен оттенък. Общо в NGC 3532 има около 400 звезди“, се казва в съобщението на ESO.

На снимката: Млечният път – нашето парченце от Вселената

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *