19/04/2024

Учени откриха връзка между цинизма и слабоумието

За циничното недоверие обикновено е характерно убеждението в това, че другите хора са мотивирани единствено от егоистичните си интереси. Специалистите предполагат, че наличието на такава гледна точка може да засили развиващо се слабоумие.

Екип, оглавяван от Анна-Малия Толпанен, доктор на философските науки от Университета в Източна Финландия, публикува резултатите от свое изследване на 4 ноември 2014 г. в списание „Невралгия“.

Те припомнят, че преди цинизмът се е свързвал с други проблеми на човешкото здраве, включително и със сърдечни болести. Но настоящото изследване е първото, което проучва връзката между цинизма и слабоумието.

Според информация на американската Академия на невролозите слабоумието не се таксува за болест, а по-скоро като срок на диапазона на симтпомите, предизвикани от разстройства, които засягат мозъка. Хората със слабоумие имат намалени интелектуални възможности, което се отразява сериозно във всекидневния им живот.

Учените изследвали 1449 човека, чиято средна възраст била 71 години. Всички възрастни участници преминали специални тестове за слабоумие, както и анкета, оценяваща техния цинизъм.

Екипът отбелязва, че в сравнение с връстниците си, хората с високо равнище на осъзнато цинично поведение, с три пъти по-голяма вероятност от другите развивали старческо слабоумие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *