29/03/2024

„Форийн полиси”: Тъмни времена за западния демократичен модел

Американската демокрация се намира в крайно плачевно състояние, констатира сп. „Форийн полиси” в коментар по повод насрочените за 4 ноември междинни избори. Очаква се много ниска избирателна активност – под 50% на частичните избори за Конгрес. За местните пък изори се очаква още по-ниска активност – под 30 на сто.

Освен към президента Барак Обама американците изпитват недоверие и към Конгреса, който е с по-нисък рейтинг и от държавния глава. Изданието обяснява този факт със задълбочаващата се парализа на законодателната власт, чийто представители не показват желание да се договарят, за да постигнат някакви реални резултати.

Това положение се разпростира и върху американските институции – от последните избори преди две години серията гръмки скандали в страната подкопа доверието на обществото в армията, образованието, църквата, полицията, медиите, здравеопазването и правосъдието.

Разочаровани са не само американците, отбелязва изданието, но и други държави, които следят за положението в САЩ много по-внимателно, отколкото САЩ за тях. Привлекателността на САЩ като образец на демокрация пада, а западният демократичен модел преживява като цяло „тъмни времена” в целия свят, пише „Форийн полиси”.

Изданието цитира известният американски политолог Лари Даймънд, който заяви: „Ние не може да съхраним статута на надеждна и стабилна държава, присаждаща демокрацията в други държави, докато не извършим реформи и не подобрим положението в собствената си къща. Докторе, излекувай се сам!, цитира той старинна гръцка пословица.

На частичните избори във вторник ще бъдат избрани 435 депутати от Камарата на представителите, 36 сенатори, 36 губернатори, законодателните събрания на 36 щата. Администрацията на Барак Обама може да загуби контрола си над Сената и инициативата по много въпроси.

Изборите се наричат междинни, защото се провеждат по средата на 4-годишния президентски мандат.

http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *